Грчки председник у Јерусалимској Патријаршији

Грчки председник у Јерусалимској Патријаршији
Грчки председник у Јерусалимској Патријаршији
Грчки председник у Јерусалимској Патријаршији
Грчки председник у Јерусалимској Патријаршији

У уторак ујутро, 31. марта 2016. године, председник Грчке г. Прокопис Павлопулос, у оквиру своје званичне посете Израелу, посетио је Патријаршију јерусалимску. У делегацији г. Павлопулоса били су његови сарадници, грчки амбасадор у Израелу г. Спиридон Ламбридес, генерални конзул у Јерусалиму Г. Закарудјакис и запослени у Грчкој амбасади и Конзулату у Јерусалиму.

Председника Грчке топло је дочекао Патријарх јерусалимски Теофил и неколико светогробних отаца. На састанку се патријарх Теофил обратио г. Павлопулосу на грчком, рекавши да су места поклоњења нераскидиво везана за духовну величину јелинизма и да је грчка држава, после своје независности, преузела свету дужност моралног и опипљивог побољшања и одбране својих унутрашњих привилегија и суверених права на светиње. -Ето зашто, додао је Његово Блаженство, -током службе нашег патријарха Венедикта, снага Јерусалимске Патријаршије као чувара Светих места и њених добро схваћених интереса призната је и на међународном плану и локално, тј. од државних власти Израела, Хашемитског Краљевства Јордана и Палестинаца.

Патријарх је наставио рекавши да је Патријаршија са седиштем у Јерусалиму, духовној престоници свих религија и свих хришћанских вероисповести, де факто позвана да допринесе решавању садашњег политичког сукоба свим својим духовним и моралним силама. -И ово, додао је Патријарх, -због тога што светиње пружају јемство за останак хришћана у Светој земљи и у ширем региону Блиског истока.

Патријарх Теофил је одликовао г. Павлопулоса високим одликовањем Великог крста витешког реда Светог Гроба због свог доприноса народу и Цркви.

Као одговор на ову част, грчки председник је доделио Његовом Блаженству највишу медаљу Спаситеља Грчке државе, која је иначе резервисана само за председнике држава и поглаваре Патријаршија; орден је установљен 1829. године. Име и изглед медаље изабрани су да свакога подсећају на то да је национална обнова могућа једино захваљујући Спаситељевој Божанској помоћи.

На крају састанка, грчки председник је отишао на поклоњење Светом Гробу. Председник Грчке је посетио и Голготу и Часни крст у цркви Васкрсења, где га је дочекао Архиепископ јеропољски Исидор. Такође је разгледао радове на обнови кувуклије, који су у току.

Извор: Јерусалимска Патријаршија (превод - Информативна служба СПЦ)