Грчки превод књиге Патријарха Кирила ''Слобода и одговорност'' представљена у Солуну

Грчки превод књиге Његове Светости Патријарха московског и све Русије Г. Кирила ''Слобода и одговорност'' представљена је 13. децембра 2011. године у палати Мегаро Музикис у Солуну. Књига је објављена под покровитељством Атинске архиепископије, издавачке куће Ен Пло и богословског добротворног друштва Св. Григорије.

Овом торжественом догађају присуствовали су Митрополит солунски Антим, епархијско свештенство, Генерални конзул Русије у Грчкој А. Попов, делегација Руске Православне Цркве као и многе јавне личности.

Митрополит Антим се обратио присутнима пригодном беседом истичући специјалан однос браће из Русије према грчком народу. Њему је припала велика част да срдачно дочека Митрополита Илариона, који је специјално због овог догађаја дошао у Грчку. Митрополит је беседу закључио речима: Сарадња између две Православне Цркве верни је одраз Божје воље ''јер Бог очекује овакво јединство.

У узвратној беседи, Митрополит Иларион је нагласио да је представљена књига у вези са изазовима са којима се Црква сусрела после 70 година атеистичке власти. Из угла Патријарха Кирила, главни изазов је либерална секуларна идеологија која је наметнута као обавезна за све сфере живота. Митрополит је истакао да је аутор ове значајне књиге убеђен да религија треба да буде укључена у сва дешавања у свакодневном животу појединца.

Митрополит Иларион је рекао у закључку да Патријарх Кирил у својој књизи  ''Слобода и одговорност'' позива на слободу, али која није слобода од моралних начела и закона, нити је слобода која подразумева да је све допуштено, егоизам и хедонизам, већ позива на слободу од греха, која промовише духовно уздизање појединца.

Извор: Московска Патријаршија