Грчки Сабор предложио старца Гервасија Патраског за светог

На свом заседању у уторак 20. августа 2019. Свештени Сабор Грчке Православне Цркве најавио је да ће поднети предлог да се сабору светих приброји старац Гервасије (Параскевопулос) Патраски. Још је у јуну митрополит Патре Хризостом изјавио да је поднео сва документа у вези овога Синодалном одбору за канонизације. Митрополит је скупљао ова документа две године пре него што их је проследио на коначну одлуку. Након што је ова документа проучио, Одбор је известио по овом питању Свештени Синод који ће сада предмет проследити Цариградској Патријаршији.

Мада је аутокефална, Грчка Црква не канонизује своје свете, већ се обраћа за то Свештеном Синоду Цариградске Патријаршије.

Отац Гервасије, један од најистакнутијих верских и културних личности у историји Патре 20. века, преставио се у Господу пре 55 година, 1964. године. Рођен је у селу Нимфасији 1. јануара 1877. године. Од детињства је гајио снажну веру и ступио као искушеник у својој 13. години у свештеном манастиру Успења у Керници.

Године 1897. прешао је у Успенски манастир у Гирокомију у Патри, где је остао до кончине свога живота. Замонашен је у својој 26. години. Године 1905. завршио је Ризаријеву Богословију, где је био духовно чедо светог Нектарија Егинског. За јеромонаха је рукоположен у 33. години, а после четири године одбранио је докторску тезу на Богословском факултету.

За време Балканских ратова 1912-1913. служио је као војни  капелан, а после малоазијске катастрофе 1922. године отац Гервасије се старао о 7.000 избеглица настањених у Патри. Упокојио се 30. јуна 1964. у својој 87. години живота. Још при погребу људи су га прогласили светим, што су чинили и приликом преноса његових моштију 2014, које се сада налазе у цркви Свете Параскеве у Патри коју је подигао старац Гервасије.

Извор: Оrthochristian.com(са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)