Грчкој враћено дванаест украдених светиња

Грчка је недавно добила назад из Уједињеног Kраљевства дванаест украдених грчких православних икона. Непроцењива верска уметничка дела украдена су 2005. године из манастира Успења Пресвете Богородице Високос, који се налази у близини села Калута у општини Загори у Епиру. Иконе су враћене прошлог месеца, јавља грчко Министарство културе, а преносе грчке новине Сити Тајмс.

Икона из 19. века, која приказује Христово крштење, једна је од дванаест украдених уметничких дела из грчког манастира на северозападу државе. „Икону Крштења је спазио у јуну 2017. године један археолог који ради у Управи за верификацију и заштиту културних добара, док је била на продаји у једној лондонској галерији. После тренутног скидања са аукције, блиском сарадњом надлежних служби, уз помоћ Амбасаде Грчке у Лондону, икона је повучена са списка дела на продају,“ саопштило је Министарство културе.

Као одговор, лондонска полиција је наредила галерији да задржи икону док се завршити истрага о томе, а истрага је потврдила да је уметничко дело исто оно које је украдено из манастира у Епиру.

Што се тиче две преостале иконе, једна је пронађена 2011. године у другој лондонској галерији, док је друга пронађена у Грчкој.

Верски предмети су последњих 25 година на мети организованих криминалних група, саопштило је Министарство културе. Још две иконе украдне из једног грчког манастира пронађене су ове године, након што су их продале немачке аукцијске куће, а на њихов повратак још се чека, закључило је Министарство.

Извор: ОСР (са енглеског превела Сања Симић де Граф)