Грузија планира да уведе историју религије у школама

Влада Грузије разматра могућност увођења курсева историје религије у друштвеним школама, извештава Georgia Online. Према речима министра образовања Грузије Михаила Чкенкелија, предмет ће се предавати по избору ученика: „Верујем да историју религије треба предавати као изборни предмет у свим нашим школама, и ми се крећемо у том смеру.“

Његова Светост католикос-патријарх Илија II рекао је у једној децембарској проповеди да у школама треба изучавати историју религије и питањâ о духовности. Године 2013. Патријарх је предложио увођење предмета под називом „Припрема за породични живот“ с циљем превазилажења демографских проблема.

Руски школски систем има систем предмета под општим називом „Основи религијских предмета и секуларне етике“, који се састоји од шест модула: „Основи православне културе“, „Основи исламске културе“, „Основи јеврејске културе“, „Основи будистичке културе“, „Основи светских религијских култура“, и „Основи секуларне етике“. Школска деца и њихови родитељи имају право да изаберу један од њих.

Извор: OrthoChristian.com