Грузијска Црква прославља 100-годишњицу обнове аутокефалности

Стогодишњицу обнове древне аутокефалности Грузијске Православне Цркве прославиће Његова Светост Католикос Патријарх Илија II са јерарсима, свештенством и верницима ове свете Цркве 25. марта 2017. године торжественом Литургијом у Саборној цркви Светитшковели у Мчкети, североисточно од главног града Тбилисија, јавља Спутник-Грузија.

Ова Саборна црква је позната као место почивања Христовог хитона и био је место крунисања и погребења царева Грузије. Првобитна црква је саграђена у четвртом веку под царем Мирианом IV од Картлија.

Грузијска Црква је у почетку била под окриљем Антиохијске столице до 1010. године, када је Католикос у Картлију уздигнут у достојанство Патријарха. Руски царски суд укинуо је аутокефалност Грузијске Цркве 1811. године и њену патријаршијску управу, и свео је на Егзархат у саставу руског Свештеног Синода. Након абдикације цара великомученика Николаја II, грузијски аријереји су васпоставили аутокефалност своје Цркве 25. марта 1917. године. Први нови патријарх Грузијске Цркве био је Католикос Патријарх Кирион II. Руска Црква је признала ову већ постојећу самосталност 31. октобра 1943. године, као и Цариградска Патријаршија 3. марта 1990. године.

Неколико других активности планира се у склопу обележавања ове прославе. Изложба Аутокефалност 100 биће отворена на Тбилисијском државном универзитету 23. марта, са неколико јединствених црквених публикација и рукописа, међу којима и неколико књига Католикоса-Патријарха Кириона II, као и фотографије оних јерараха и других лица који су радили на васпостављању аутокефалности.

Одржаће се научна конференција, на којој ће професори и предавачи из различитих научних институција, као и представници Грузије Патријаршије имати излагања о значају црквене аутокефалности и том приликом изнети раније непознате податке који се односе на овај историјски чин.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)