Грузијски Патријарх Илија II напунио 83 године живота

Грузијски Патријарх Илија II напунио 83 године живота
Грузијски Патријарх Илија II напунио 83 године живота
Грузијски Патријарх Илија II напунио 83 године живота
Грузијски Патријарх Илија II напунио 83 године живота

Јануара 4, 2016, Његова Светост Католикос-Патријарх грузијски Илија II обележио је 83 године свога овоземаљског живота. Иначе, он је 38 година  духовни поглавар Грузијске Православне Цркве. Овим поводом одржан је свечани концерт у Концертној дворани у Тбилисију, кад су извођене и црквене композиције које је компоновао лично Свјатејши Илија II.

Председник Владе Грузије, као и Председник и амбасадор САД у Грузији упутили су своје најлепше жеље. Председник Ђорђи Квирквашвили је пожелео долгоденствије Патријарху и заблагодарио му  на „великом делу“ грузијском народу и истакао да је „Грузија срећна земља што у њему има таквог духовног вођу“. Председник је додао да савети Свјатејшег свагда помажу држави у најтежим ситуацијама и ободравају народ да истраје.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава пожелео је Патријарху „добро здравље и напредак и у наредним годинама, као и мир и просперитет грузијском народу“.    

За разлику од претходних година, није приређиван посебан пријем у патријарашкој резиденцији кад су људи имали прилику да своме поглавару лично пожеле дуговоченост.

Иначе, Патријарх је ступио на дужност у она тешка времена кад је хришћанство било на удару совјетске атеистичке идеологије.

Патријарх Илија је рођен у месту Иракли Гудушаури-Шиолашвили у Владикавказу, у данашњој Северној Осетији. Родом је из угледног источногрузинског планинског рода с породичним везама с бившом грузијском краљевском породицом Багратиони. Године 1967. хиротонисан је за Епископа, а 1969. уздигнут у достојанство Митрополита. После смрти Патријарха Давида V, изабран је за Католикоса-Патријарха све Грузије 25. децембра 1977. године.        

У својој патријаршкој служби започео је многе реформе, па је ова Црква повратила свој углед у народу и постала уважавана 80-их година прошлога века. Рецимо, 1988. године у овој Цркви је пастирствовало само 180 свештеника, 40 монаха и 15 монахиња, док се цени да је верника било до три милиона душа. Постојало је 200 храмова, једна семинарија, три женска манастира и четири мушка манастира.

Па и последњих година совјетске владавине Патријарх Илија је био активно ангажован у друштвеном животу. Он је био међу демонстрантима у главним граду Тбилисију против совјетске вкасти 9. априла 1989. и безуспешно је преклињао учеснике да се повуку у оближњу цркву Кашуети како би избегли крвопролиће. Демонстранти су растерани, али је остало 22 мртвих и стотине повређених. За време грађанског рата деведесетих година апеловао је на сукобљене стране да пронађу мирно решење кризе.

Од 1978. до 1983. г. Патријарх Илија је био један од председника Светског савета Цркава, којем се ова Црква придружила још у совјетско време 1961. године. У мају 1997. г. Свети Сабор ове Цркве је донео одлуке о иступању из чланства ове екуменске организације.

Данас света Грузинска Црква има 2.00 дејствујућих цркава и манастира и око 3.000 свештеника и монаха.

Избвор: Православуие.ру (превод са енглеског Радомир Ракић)