Хабаровск: Литија око града с иконама и моштима светих

1. априла 2020. митрополит хабаровски и приамурски Артемије служио је молебан  за избављење од пошасти - инфекције вирусом корона  у Преображеној катедрали у граду Хабаровску. Саслуживало је много свештених лица из Хабаровска, преноси Патриархиа.ру.

На крају службе првојерарх Приамурске митрополије обратио се свештенству архипастирском речју, у којој је благословио свештенике да и даље служе Богу, али не да наговарају своју паству да присуствују службама масовно у црквама, већ да се моле код куће. Епархијски епископ такође је истакао потребу да се посебна духовна брига посвети слабим, усамљеним и сиромашним парохијанима.

Потом је око Хабаровска кренула литија са светињама - ковчежић с честицама моштију московске Блажене Матроне, иконама великомученика и исцелитеља Пантелејмона, Светог Николаја Мирликијског, Светог Инокентија Москобског и с честицама моштију ових светих.

Свештеници су посетили више од 20 села и градова Хабаровске области, прешавши више од 200 километара са светињама. У сваком месту свештенство је читало молебан у храму или на отвореном.

Хабаровск се налази на крајњем истоку Русије, на Охотском мору.

Извор: Patriarchia.ru (с руског Р.Ракић)