Хајнрих Денцингер: Збирка символа вере, одредби о вери и моралу

Двојезично издање, латинско-немачки,приредио Петер Хинерман,45. издање

Enchiridion symbolorum definitionum et declarationum de rebus fidei et morum - Kompendium der Glaubensbekenntnisse und kirchlichen Lehrentscheidungen

von Heinrich Denzinger (Autor), Peter Hünermann (Herausgeber)

Herder Verlag 2017, Freiburg, Basel, Wien

Почев од 1854. године ”Денцингер” је имао неупоредив пријем у васцелом свету.

Enchiridion Symbolorum (укратко за Enchiridion Symbolorum, definitionum et declarationum de rebus fidei et morum) јесте компендијум, збирка – из римокатоличке перпсективе – најзначајнијих символе вере и  догматских одредби о питањима вере и морала. Већ сходно приређивачу, ова збирка се цитира и назива  ”Sammlung Denzinger”, ”Denzinger-Schönmetzer”, односно ”Denzinger-Hünermann”.

Први део садржи символе вере древне Цркве од 1. века (DH 1–76). Други део су ороси догмата  Цркве (од DH 101).

Ова збирка садржи текстове у оригиналној језичкој варијанти, првенствено латинском. Збирка званичних и обавезујућих докумената штампана је у два ступца – у једном у оригиналној језичкој верзији и у другом - превод, увод, напомене и исцрпан регистар и индекс ради једноставнијег проналажења најважнијих текстова. Ово 45. издање овог стандардног дела догмата Римокатоличке Цркве из преко 2000 историје хришћанства, подвргнуто је најновијој ревизији и допуњено документима из понтификата папе Фрање.

Прво издање Enchiridion Symbolorum са 128 докумената објавио је 1854. године вирцбуршки догматичар Хајнриг Денцингер (1819 – 1883).

Ово дело је преведено на више језика – енглески, француски, кинески, кореански, португалски, шпански, мађарски, хрватски, што говори о универзалној релевантности овог приручника. Приређивач овог издања проф. др Петер Хинерман студирао је философију и теологију у Риму, Минхену и Фрајбургу у Брајзгау, и био је професор Догматике у Минстеру и Тибингену. Он је оснивач и почасни председник Европског друштва за католичко богословље.

Ову настолну књигу - компендијум символа вере - препоручујемо и православној богословској јавности.

Протојереј-ставрофор Зоран Андрић (Минхен)