Халдејски Патријарх: Задржати „културни мозаик“ у Ираку

Поглавар Халдејске Цркве (дохалкидонске): Само заједничко залагање верских поглавара може окончати фундаментализам и секташење.

Багдад 17. мај, 2016 – Римокатоличка Црква у Ираку и даље се држи идеје „заједничког саживота и одржања културног мозаика који одговара месопотамској традицији“. Ово је изјавио халдејско-католички патријарх Мар Луис Рафаил Сако у разговору са католичком агенцијом Asian News.  С обзиром на недавне атентате у Ираку, овај црквени великодостојник тражи од ирачке власти веће ангажовање „за живот и безбедност невиних грађана“ и хитне кораке у циљу реформи.

Атентати које је извела терористичка милиција тзв. Исламске државе прошле недеље у Ираку – најпре три напада у Багдаду у среду са више од 90 мртвих, као и у суботу у северној градској четврти са 14 жртава – потресли су ову земљу, Ирак.

Патријарх Сако је снажно осудио атентате и позвао исламске и хришћанске великодостојнике да се заједно ангажују за културу толеранције, љубави према ближњем и мира, и да иступе против сваке злоупотребе и сваког фалсификовања религије. Само тако се може зауставити талас фундаментализма и секташења, истиче овај верски великодостојник.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе СПЦ)