Хиландарска делегација у Јекатеринбургу

Игуман манастира Хиландара архимандрит Методије посетио је од 23. до 24. новембра престоницу средњег Урала, град Јекатеринбург. Хиландарска делегација је претходно боравила у Белорусији од 19. до 23. новембра. Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита јекатеринбуршког и верхотурског г. Кирила, у пратњи Епископа борисовског г. Венијамина, игуман Методије је имао прилику да се упозна са највећим светињама, локалном православном заједницом и да служи свету Литургију.

Упознавање са уралском престоницом започело је посетом Ганиној јами, месту где су у рударске јаме бачена и спаљена тела светог мученика цара Николаја Другог и његове породице. Првог дана посете, игуман се срео са верним народом Јекатеринбурга. То је била прилика да се настави веза са светогорским монасима, која је започета прошле година када је у Русију био донет појас Пресвете Богородице и када је игуман светог манастира Ватопеда архимандрит Јефрем посетио Јекатеринбург. Ови духовни сусрети су дирнули срца целе православне заједнице.

Следећег дана, епископ Венијамин и архимандрит Методије саслуживали су митрополиту Кирилу на светој Литургији у „Храму на крви" (Храм на крви у спомен свим светима у руској земљи просијавших). Један од највиших храмова у целој Русији подигнут је 2003. године на месту где је у ноћи између 16. и 17. јула 1918. убијен цар Николај Други Романов са породицом. Убиство је извршено у дому инжењера Ипатијева који је срушен 1977. јер је изазивао велику пажњу домаће и иностране јавности. Духовна веза манастира Хиландара са „Храмом на крви" је пројављена кроз икону Пресвете Богородице Тројеручице, која се у храму чува као једна од највећих светиња. Игуман Методије је на крају кратке али веома садржајне посете рекао да се на светој уралској земљи молио за целу Русију.

Треба напоменути да је посету хиландарског игумана организовао Фонд „Свети Максим Грк" који је много пута до сада уприличио поклоничка путовања светогорских монаха по светињама Русије.

Извор: hilandar.org