Хиландарске светиње у Русији

Са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила и на позив Његовог Високопреосвештенства Митрополита владимирског и суздаљског г. Евлогија, у руском граду Владимиру, на празник Вазнесења Господњег 29. маја, одржаће се прослава 800-годишњице Владимирске епархије. У оквиру прославе братство манастира Хиландара ће донети честицу Часног Крста, мошти српских светитеља и копију иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице на поклоњење верном руском народу.

Иницијатори и организатори прославе и доношења светиња са Свете Горе су Владимирска митрополија, Добротворни фонд "Афонское Приношение", Братство "Синови Атоса", и Поклонички центар "Благословени Атос".

Делегација манастира Хиландара, на челу са игуманом архимандритом Методијем, боравиће у Русији са следећим програмом:

- 29. мај, Владимир, Празник Вазнесења Господњег, дочек светиња на главном градском тргу, литија и молебан, предаја копије иконе "Млекопитатељнице", Света литургија у Свето-Успенском саборном храму, поклоњење светињама до вечерњих часова.

Након тога, хиландарске светиње ће бити представљење на поклоњење и у следећим градовима:

- 30. мај, Муром, Свето-Вазнесењски храм

- 31. мај, Јурјев-Пољски, храм Светог Архангела Михаила

- 31. мај, Александров, Свето-Успенски манастир

- 1. јун, Москва, Храм Светог Јована Крститеља, метох Свето-Тројицке Сергијеве лавре

- 2 - 4. јун, Санкт Петербург, Васкресењски Новодевички манастир

Светиње Хиландара које се по благослову игумана и одобрењу Свете Горе доносе у Русију су: честица Часног Крста Господњег, мошти Св. цара Уроша, Св. кнеза Лазара, Св. Стефана Штиљановића, Св. Ђорђа Кратовца, Св. превлачких мученика и Св. Анастасије.

Посета хиландарских монаха и сусрет верног народа Руске цркве са Атонским и српским светињама, уприличени су у оквиру обележавања два велика јубилеја, 800 година од оснивања Владимирске епархије и 100 година од почетка Првог светског рата. Организатори сусрета су посебно желели да нагласе вековно јединство руског и српског народа које је осведочено у многим  ратовима, пријатељствима и црквеној заједници.

Ова посета представља другу етапу пројекта: "Јединство ван граница" који су покренули Добротворни фонд "Афонское Приношение" и Братство "Синови Атоса" са циљем заснивања и ојачања веза међу православним хришћанима, без обзира на националност, политичка уверења и границе.

Извор: hilandar.org