Хиландарски игуман код председника Грчке

Председник Републике Грчке Прокопис Павлопулос примио је 8. августа 2018. године у Атини игумана манастира Хиландара архимандрита Методија. Непосредан повод сусрета била је припрема прославе стогодишњице од завршетка Првог светског рата која ће се одржати на српском војничком гробљу на Зејтинлику 29. и 30. септембра 2018. године.

Под окриљем и са благословом Митрополита неопољско-ставропољског г. Варнаве у чијој се епархији Зејтинлик налази, позиви су упућени Његовој Светости Патријарху васељенском г. Вартоломеју, Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју, Његовом Блаженству Архиепископу атинском г. Јерониму, као и председницима Грчке, Србије и Републике Српске, Прокопису Павлопулосу, Александру Вучићу и Милораду Додику.

На грчкој земљи се налази највеће српско гробље ван граница Србије које сведочи о великим тренуцима заједничке историје и братском односу два народа који траје до данашњих дана. Игуман Методије је током пријема позвао председника Павлопулоса да посети манастир Хиландар и тако учини велику част манастирском братству. Као поклон, хиландарски игуман је уручио грчком председнику специјалну серију манастирског вина „Савино поље“ у магнум боцама, као и монографију „Иконе манастира Хиландара“.

Извор: Манастир Хиландар