Хиландарски игуман у посети Белоруској Цркви

Хиландарски игуман у посети Белоруској Цркви
Хиландарски игуман у посети Белоруској Цркви
Хиландарски игуман у посети Белоруској Цркви
Хиландарски игуман у посети Белоруској Цркви

Игуман свете царске српске лавре Хиландара, високопреподобни архимандрит Методије борави у посети Белоруској Православној Цркви. Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита минског и слуцког г. Филарета, егзарха Белорусије при Московској патријаршији, а на позив Његовог Преосвештенста Епископа борисовског г. Венијамина, викара Епархије минске, хиландарски игуман је боравио у Белорусији од 19. до 23. новембра.

У пратњи протосинђела Нектарија, монаха Никанора и Митрофана, игуман Методије је донео са Свете Горе копије две чудотворне хиландарске иконе, Богородицу Тројеручицу и Богородицу Млекопитатељницу.

Током боравка у Белорусији хиландарска делегација је имала следећи програм: посета Саборној цркви у Минску посвећеној Светом Духу, лјаденском Благовештенском манастиру, полоцком Спасо-Јефросинијевском манастиру, Центру духовног образовања и друштвеног служења „Свих жалосних радости", чијем је Свето-Јефросинијевском храму дарована икона Богородице Млекопитатељнице, посета парохији Преподобних оптинских стараца којој је дарована икона Богородице Тројеручице, обилазак меморијалног комплекса „Хатин" и резервата „Березински".

Митрополит Филарет је у уторак, 20. новембра, у Епархијском двору у Минску примио игумана Методија са пратњом. Након поздравне беседе Митрополит је уручио гостима са Свете Горе црквена одликовања као признање за рад на добро Православне Цркве, уз благослов да се причешћују и саслужују у храмовима Белоруског егзархата. Игуман Методије је захвалио на топлим речима добродошлице и пренео благослов са Свете Горе целом православном белоруском народу. Том приликом је представио домаћинима превод на руски језик публикације о чудотворној икони Богородице Тројеручице који је посебно приређен поводом ове посете.

Истог дана је свечано предата икона Богородице Млекопитатељнице парохији „Свих жалосних радости". Старешина парохије протојереј Игор Коростељјов, поздрављајући госте и клањајући се пред светињом, изразио је велико задовољство свештенства и парохијана због доласка иконе и додао да је само молитвама Пресвете Богородице била могућа израдња храмовног комплекса на месту које је 20 година било пуста ледина. Управо се гради и нови саборни храм у коме ће се налазити икона Млекопитатељница. У Свето-Јефросинијевском храму се већ налази икона Светог Саве српског која је дар Српске амбасаде у Минску, чијим ће средствима бити израђен и низ других икона за нови саборни храм. „Дубоки поклон, драга браћо, јер сте се упутили на далек пут. Помолимо се Господу да услиши наше молитве како би нам молитвама своје Пречисте Мајке помогао да наставимо наш даљи рад и труд", произнео је отац Игор.

Такође, 20. новембра хиландарска делегација је уручила копију чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице парохији (приходу) Преподобних оптинских стараца у Минску. Хиландарске монахе, на челу са игуманом и у пратњи Епископа борисовског г. Венијамина, дочекао је велики број парохијана окупљен око свештенолужитеља храма. У међусобним поздравним беседама домаћина и гостију, потврђена је вековна и непрекидна веза између два народа и сестринских Цркава. Икона, Игуманија и заштитница Хиландара, од сада ће трајно бити и видљива пројава те везе свима који посећују ову парохију и учествују у литургијским сабрањима у њеном веома лепом дрвеном храму.

У четвртак, 22. новембра, хиландарски монаси посетили су Спасо-Евфросинијевски манастир у граду Полоцку. Том приликом гостима са Свете Горе свечано је предата честица моштију Преподобне Евфросиније Полоцке, заштитнице Белорусије. Торженствени чин је уприличен након Божанствене Литургије у манастирској цркви. Архимандрит Методије се захвалио свештеноначалницима Белоруске Православне Цркве и сестрама свете обитељи на веома драгом поклону и изразио духовну радост због блиских односа Белорусије и Свете Горе. Сестринство манастира је након тога организовало обилазак манастира и разговор са хиландарским игуманом.

Извор: hilandar.org