Хиландарски Игуман у посети Васељенском Патријарху

Игуман Свете царске лавре Хиландара, високопреподобни архимандрит Методије боравио је 12. и 13. фебруара 2011. у посети Његовој Свесветости Патријарху васељенском Вартоломеју I.

Током дводневног боравка у седишту Васељенске патријаршије у Цариграду, Његова Свесветост је примио новоизабраног игумана Методија у пратњи другог епитропа манастира јерођакона Арсенија и монаха Силуана. По древном обичају сви игумани светогорских манастира, након устоличења одлазе у посету Васељенском Патријарху, под чијом се јурисдикцијом Света Гора налази. Током посете хиландарски игуман је упознао Патријарха о току обнове манастира од последица пожара 2004. и заштити његове богате баштине.

Током посете Хиландару у октобру 2006. године, Његова Светост је имао прилику да сагледа размере оштећења и тадашње прве резултате заштите и реконструкције манастирских здања.

У недељу, 13, фебруара, хиландарски монаси су заједно са Патријархом и великим бројем верника учествовали у Светој Литургији у цркви Светог Харалампија у Цариграду. Након беседе Патријарх је замолио игумана Методија да присутнима одржи беседу о чудотворној икони Пресвете Богородице Тројеручице, која је још од времена Светог Саве Српског заштитница Хиландара.

Извор: www.hilandar.org