Хиљаде људи на богослужењу у Гвадалупи

Папа Фрања је при посети највећем националном мексичком светилиштун у Гвадалупи истакао посебну благонаклоност Бога и Цркве према сиромашнима, малима и маргинализованима. Нико не сме остати искључен из људских заједница, друштава и култура, рекао је Папа у суботу (по локалном времену) у базилици, која с посетом од 20 милиона душа годишње спада у највеће светилиште у свету посвећено Пресветој Богородици. Сви су људи потребни, посебно они који важе за ништавне, из разлога што „нису дорасли датостима или немају довољно капитала за своју изградњу“, додао је папа. Ово особито опредељење за  мале и незнатне, људе који су у невољи, није усмерено ни против кога, већ је од користи за све.

Мисом у Гвадалупи, која је имала централну улогу при христијанизацији прастановника у Латинској Америци, окончан је први дан папине посете Мексику. Претходног дана је допутовао у петодневну посету овој највећој католичкој земљи у шпанском говорном свету. Долазећи у Гвадалупу, Папа се упутио у стару катедралу, а онда је у литији пошао у модерну базилику која може примити 12.000 душа и где је служио мису. На крају службе насамо се молио пред статуом веома поштоване Гвадалупске Богородице.

Светилиште у Гвадалупи, где се почела јављати Богородица у децембру 1531. г. у међувремену проглашеном за светог Индио Хуан Дијегу, постало је „истински амблем љубави и праведности“, нагласио ја Папа. Богородица је одабрала малог Индија као свог „искреног посланика“, коме је поверила подизање светилишта. Хуан Дијего се томе опирао јер је себе сматрао недостојним за то, али је Богомајка инсистирала, истиче Папа. Тиме је Богородица показала како се брине за мале, изгнане и маргинализоване, код њих изазвала наду и пројавила милосрђе Божје.

Гвадалупа је тиме постала светилиште за младе који за себе не виде будућност и који су изложени многим болним и опасним ситуацијама. Овде долазе и они који немају више снаге да нешто промене на боље, немају у себи места за наду.

Извор: Катпрес (прев. Р.Ракић)