Хиљаде људи придружило се свеукрајинској литији у Почајевској лаври

Ова друга литија је кренула од Почејава, док је она прва пошла са истока Украјине 3. јула. - Обе литије сусрешће се у Кијеву 28. јула

Ујутру 9. јула, после јутрење у Саборној Успенској цркви, свеукрајинска литија је кренула од Почајевског Саборног храма посвећеног Успењу Пресвете Матере Божје.

Литију, крстоноше за мир, љубав и молитву за Украјину предводи Митрополит тернопилски и кременецки Сегије с Митрополитом почајевским Владимиром, иначе игуманом ове Лавре, и Епископом Серафимом, ректором Почајевске духовне академије.

Свеукрајинска литија за мир, љубав и молитву за Украјину проводи се благословом Његовог Блаженства Митрополита свеукрајинског и кијевског Онуфрија у времену од 3. до 27. јула.

Свештена и монашка лица, као и хиљаде верника, корачају уз молитве у срцу за мир у украјинској земљи. За све време хода они читају акатист Господу Исусу Христу, Прсветој Богородици и светитељима.  Носећи почајевску икону Матере Божје, они ће почев од Почајева обићи више места на путу за Кијев, где ће најпре ући у цркву св. Теодосија Черноговског и онда се упућују у Владимирску Горку - „Световладимирско набрежје“. Првога дана превалили су 17 км и зауставили се у Богојављенском манастиру у Кременецу.

Пре шест дана једна друга литија је кренула са истока земље. Наиме, 3. јула верници су пошли од Успенске свјатогорске лавре и ходили кроз област Донецка, стигли у област Харкова и моментано иду ка престоници Кијеву. Јула 28, на Дан кршетња Русије, две литије крстоноша састаће се у у Кијевопечерској лаври Успења Матере Божје. На крају ових молитвених крстоносних литија одслужиће се благодарењена месту  Владимирска Горка (Световладимирско набрежје).

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)