Хиљаде верних у литијама широм Украјине

Хиљаде верних у литијама широм Украјине
Хиљаде верних у литијама широм Украјине
Хиљаде верних у литијама широм Украјине
Хиљаде верних у литијама широм Украјине

Архијереји, свештенство, монаштво и верници канонске Украјинске Православне Цркве били су активни у недељу освећујући улице својих градова и села у литијама у част Недеље Православља, када Црква обележава велики тријумф над иконоборцима и објављује истину Православне Цркве.

Више од 20.000 украјинских верника учествовало је у литијама у Одеси, Запорожју и Ривни. Више од 10.000 људи учествовало је у литијама само у Одеси.

После Божанске Литургије, коју је служио митрополит одески Агатангел у градској Саборној цркви Преображења Годподњег, свештенство и парохијани из целог града почели су да пристижу пред цркву, и свеградска литија је почела у подне молитвом за мир у Украјини и за напредак  свег народа.

Више од 10.000 поклоника изашло је носећи свете иконе и светиње  и Часни Крст, певајући црквене песме. После литије митрополит Агатангел је прочитао молитву за очување Украјине од свих проблема и невоља, после чега се обратио окупљенима архијерејском беседом, истичући важност очувања свете православне вере.

Истовремено, велика литија прошла је кроз централне улице Запорожја са чудотворном Касперовом иконом Богородице, коју је предводио митрополит запорошки и мелитопољски Лука.

Један број козака учествовало је у литији, показавши своју чв рсту веру у заштиту Богородице и приврженост истинитој Украјинској Цркви.

Литија је ишла до Покровске Саборне цркве, где је служен чин Тријумфа Православља.

Неколико хиљада верника учествовало је и у литији у Ривни, коју је предводио епархијски викарни епископ дубенски Пимен по благослову епархијског архијереја, митрополита риванског и острошког Вартоломеја.

Литија је завршена испред Саборне цркве Светог Георгија, где је одслужен свечани молебан Тријумфа Православља.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)