Хиндуисти напали на сватове хришћана у Индији

Милитантна организација правда рације наводном присилном христијанизацијом.

Њу Делхи, 28.4.2016. – У Индији не престаје читав низ препада радикалних хиндуиста на хришћане. Према индијским медијима јуче у четвртак, милитантна хиндуистичка организација Бајранг Дал напала је сватове и прекинула венчање у у једној цркви савезне државе Мадија Пардеш. Па и полиција је учествовала у овом чину кад су пастор и брачни пар притворени.

Рација се правда тиме да је тај пастор превео у хришћанство невесту против њене воље. Међутим, према средствима информисања, и женик и невеста постали су хришћани још пре четири године, али су пропустили да надлежне власти обавесте о промени вере, како је то законски прописано.

Наводи се и други разлог – малолетност невесте; наводно има 17 година; међутим, само неколико дана после свадбе напунила би 18. годину и постала пунолетна. 

Од кад је пре две године за председника Владе изабран Нарендра Моди и на власт дошла његова хиндуистичка странка БЈП, разбуктао се рад радикалних хиндуистичких организација, у које спада Бајранг Дал и њена кровна организација „Национални добровољачки савез“. Већ је долазило до присилних обраћења хришћана, па и муслимана, у хиндуизам. 

Брак непунолетних је забрањен у Индији од 1929. године. Но, према неким истраживањима, још увек 45 процената лица склапа брак без своје воље и пре но што су напунили 18. годину.

Припремио протођакон Радомир Ракић