Хиротонија Епископа нитријског Никодима

Марта 27, 2016., друге Недеље поста, Његово Блаженство Папа и Патријарх александријски и све Африке Теодор II служио је Божанску Литургију током које је обављен чин хиротоније  Његовог Преосвештенства Епископа нитријског Никодима. Богослужење је савршено у патријаршијској Саборној цркви Св. Саве Освећеног у Александрији.

У евхаристиској служби и хиротонији учествовали су Њихова Високопреосвештенства Митрополит леонтопољски Гаврило, генерални викар Патријаршије Митрополит аркалохорски Андреј из Кипарске Цркве, Митрополит јоханесбуршки Дамаскин, Митрополит мемфиски Никодим, Митрополит пелусиотски Нифон, игуман светог патријаршијског манастира Св. Георгија у Каиру, и Његово Преосвештенство Епископ Навкратиса и игуман светог патријаршијскогг манастира Св. Саве у Александрији.

Пре хироптоније наречени Епископ Никодим је од срца захвалио александријском поглавару и Светом Синоду поводом избора и његовог уздизања у степен  Епископа и изјавио је своју доживотну послушност и преданост Његовом Блаженству Патријарху и Престолу Апостола Марка.

Уочи хиротоније, обављен је чин наречења пред  архијерејима и Патријархом у патријаршијској капели Св. Теодора у Патријаршији.  А после службе Његово Блаженство Теофило је поздравио Његово Високопреосвештенство Митрополита аркалохорског Андреја, захваливши њему и његовом академском доприносу, као и на вишеструкој помоћи древној Патријаршији Александрије и њеним архијерејима.

Биографија Епископа нитријског Никодима

Његово Преосвештенство Никодим, Епископ нитријски (рођен као Никола Вулаксис), син Јоаниса и Ирине, рођен је у Егарису на острву Наксосу 30. јануара 1960.  У својој 14. години отишао је у Јерусалим, где је дипломирао на Патријаршијској академији Светог Сиона. После средње школе и са 17 година он је постао монах и добио име Никодим, а потом је рукоположен за јерођакона при Светом гробу од стране блаженопочившег Патријарха јерусалимског Венедикта I и блаженопочившег Митрополита Петре Германа.

Предано је служио блаженопочившег Патријарха три нареднегодине, све до његовог престављења. Он је такође служио његовом наследнику блаженопочившем Патријарху јерусалимском Диодору као јерођакон, све до његовог рукоположења за јеромонаха 1982. године. Од 1984. он је студирао теологију на Националном Каподистријском универзитету у Атини, где је дипломирао 1988. године. Маја 1990. он је отишао у Сједињене Америчке Државе где је служио четири године.

Стигао је у Јужну Африку маја 1994, где је служио као парохијски свештеник у Саборној цркви Св. Константина и Јелене, а 1998, по налогу блаженопочившег Патријарха Петра VII, он је отишао у Св. Митрополију Добре наде, где је служио као парохијски свештеник у цркви Св. Ђорђа и као архијерејски заменик све до септембра 2000. године. Вративши се у Митрополију јоханесбуршку и преторијску 2000. године, обављао је дужност парохијског свештеника у митрополијској цркви Пантанасе све до данас.

По блаженој заповестии Његовог Блаженства Теодора II, Папе и Патријарха александријског и све Африке, он је преузео дужност главног секретара Митрополије Јоханесбурга и Преторије 2010. Сходно предлогу Патријарха александријског Теодора, Свети Синод Александријске Патријаршије изабрао га је за Епископа нитријског и Патријарховог Викара за Александрију.

Извор: Православие.ру (превод: Информативна служба СПЦ)