Хитон Господњи у Београду

Хитон Господњи у Београду
Хитон Господњи у Београду
Хитон Господњи у Београду
Хитон Господњи у Београду

Са благословом Патријарха московског и све Русије г. Кирила и Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Хитон Господњи на почетку молитвеног обиласка градова Србије, од 22. јула 2019. године до Илиндана, налази се у Архиепископији београдско-карловачкој.

Велика светиња је, уз полицијску пратњу, стигла у поподневним часовима из цркве посвећене Богородици Казанској у Прову (Епархија шабачка) која је тог дана прославила своју заштитницу, у храм Рођења Светог Јована Претече и Крститеља на Петловом Брду у Београду. Хитон Господњи из руку монаха Арсенија из Спасо-Јаковљевско-Димитријевског манастира из Великог Ростова преузео старешина храма отац Предраг Тодоровић.

После вечерњег бденија служен је акатист Господу Исусу Христу, верници су целивали Хитон и честице моштију који су у пратњи донели монаси из Русије, а потом су миросани. Великој светињи - одежди Господа и Спаса нашега Исуса Христа у којој је Господ и пострадао за спасење света, а која се сада први пут на овај начин излаже јавности и даје верном народу на поклоњење, благочестиви народ Београда моћи ће да се поклони сваког дана од 8 до 19 часова.  

Света Литургија биће служена свакодневно до Илијиндана од 8 часова, недељом и празником у 9 часова. Вечерња служба се сваки дан служи у 17 часова.

Зорица Зец