Хочевар: Божић провести у кругу породице

Римокатоличка црква и све хришћанске цркве које време рачунају по Грегоријанском календару славе Божић, празник рођења Исуса Христа, а београдски надбискуп Станислав Хочевар честитао је свим верницима Божић и истакао да празнике треба провести са породицом.

Католичка црква у поноћ између Бадњег дана 24. децембра и Божића 25. децембра служи свету мису која се зове Поноћка. То је служба коју упражњава само Римокатоличка црква, јер се сматра да баш тада долази из мрака Божје светло. Београдски надбискуп Станислав Хочевар је за РТС истакао да је миса у Нишу била од посебног значаја.

"У години јубилеја Миланског едикта могли смо заједно да усавршимо, до највеће перфекције, ово светиште Храм Божји са великим уметником за мозаике Рутником који има велике заслуге, јер је управо он проучавао познатог руског песника Вјачеслава Иванова, који је у Римској базилици записао да Европа треба да дише са оба плућна крила", истакао је Хочевар.

Београдски надбискуп каже да се Божић обележава у кругу породице јер је и Исус тако дао значај људском бићу и породици. "Ми славимо пола ноћи, најпре литургију јер сама Божја реч каже да када је ноћ била у највишем степену продрла је реч. Дању онда размишљамо о филозовско-теолошком значењу Божића", истакао је Хочевар. Београдски надбискуп каже да је важно да је породица заједно и да се пре доручка и сваког јела моли, да се нико не би осећао заборављеним и да тиме почиње нова могућност и нова нада. Зато се у том духу живи и породица је заједно, зато што треба имати времена за радост, за певање божићних песми.

Истиче да има мноштво обреда, међу њима је и тај да се комшијама однесе дар, честита Божић. Додаје да треба постићи оно што је смисао, а то је нада за живот. "Увек свима, без разлике честитам Божић, јер је у ово време посебно потребно нагласити да је Божић не само извањска традиција, већ да треба увек изнова да стварамо међусобне односе. Не може агресија да промени човечанство, већ само здрави односи", рекао је Хочевар.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар предеводио је свечану мису у цркви Узвишења Пресветога крижа у Нишу. Црква узвишења светог Крижа била је препуна верника који су уз Поноћну мису дочекали Божић. Верници кажу да је овај празник за њих посебан. Надбискуп Хочевар честитао је свим верницима Божић и поручио да грех и склоност ка егоцентричним стварима не припадају људској личности. Позвао је све вернике да се моле једни за друге.

Честитајући Божић свим верницима који тај празник славе 25. децембра, Хочевар је поручио да култура наших међусобних односа није у томе да једни друге потчињавамо, него да једни друге обогаћујемо. "Докле год сви људи на свим нивоима не заживе Исусово милосрђе према нама самима, међу нама ће бити неразумевања, сукоба и мржње", навео је Хочевар у Божићној посланици.

"Слављење Божића зато и јесте тако лепо, богато, очаравајуће, јер са великим заносом откривамо колико смо некоме драгоцени, важни, колико смо очекивани и добродошли, колико смо у њему јединствени, увек постављени на право место и у прави положај. Омогућимо и ми такво славље једни другима", поручио је Хочевар.

Хочевар је навео да славећи годину милосрђа нужно треба да откријемо најтемељнију и најосновнију стварност, а то је да само прави односи према свему и свакоме мењају свет.

Верници у католичким и другим црквама западног обреда на Божић се клањају јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифом. Обичај да се у цркве поставе јасле, са фигурама које дочаравају сиромашне услове стаје у којој је Христос рођен, потиче из 13. века. Такве јасле у својим домовима данас имају и верници. У кућама верника Римокатоличке цркве венац-адвент је исплетен од сламе и борових гранчица, украшен пурпурним врпцама и има четири црвене свеће, због четири недеље поста, које се пале једна по једна, сваке недеље уочи Божића.

Извор: РТС