Хор московске патријаршије „Православни појци“ у ВМА

Поводом предстојеће крсне славе Његове Светости Патријарха српског Г. Павла Хор московске патријаршије Православни појци који борави у Србији са благословом Патријаха московског и целе Русије Г. Кирила одржао је концерт за запослене у Војно-медицинској академији у Београду. Концерту су присуствовали високи представници Српске Православне Цркве на челу са викарним Епископом хвостанским Г. Атанасијем.

Гостима из Русије се, пре почетка концерта, пригодном беседом обратио начелник ВМА, генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић: - Драги гости, наша духовна браћо, добродошли у овај храм здравља. Све Вас срдачно поздрављам и желим да се у нашој установи, која је својом целином окренута човеку, осећате угодно и пријатно! ВМА је институција дугог историјског трајања посвећена здрављу и његовим исходиштима у телесној и духовној суштини бића човека. Припадници ВМА увек су били уз свој народ и државу кроз изазове сурове и вечито неспокојне балканске стварности.

И можда баш зато нико као наш српски страдални народ нема већу потребу да се окрене свом духовном препороду, јер никоме као нама историјска путања није била тако искривљена у простору и закривљена у времену. Ово наше парче земље натопљено је крвљу и сузама људским и још увек чујемо топот помахниталих коњаника апокалипсе које су српски народ и његова војска небројено пута заустављали пркосно истичићу своје заставе слободе, правде и љубави. И управо кроз та беспућа историје и небројена наметнута искушења калило се пријатељство и духовно јединство руског и српског народа. Ми у ВМА данас смо изузетно поносни и почаствовани што можемо срцем и музиком Хора московске патријашије да осетимо снагу нити које повезују душе наша два народа, спајајући се у нераскидиво небеско ткање. Јер музика је, кажу, језик најближи души!"

По завршетку концерта генерал Јевтић уручио је специјалну плакету Војно-медицинске академије руководиоцу хора господину Георгију Александровичу Смирнову.