Хор Преподобни Рафаило Банатски у Бугарској

Хор Преподобни Рафаило Банатски у Бугарској

Традиционални музички фестивал духовне музике посвећен светој Петки Трновској одржан је и ове године девети пут по реду у граду Габрову у Бугарској протеклог викенда. Организатор овог Фестивала је Велико-трновска епархија и Општина града Габрова. Ове године је нашу земљу и нашу Цркву представљало Певачко друштво «Преподобни Рафаило Банатски» из Зрењанина.

Поред многобројних бугарских хорова на фестивалу је учествовао и руски хор «Совершенство» из Митишта (Подмосковска област).

У суботу, прве фестивалске вечери, у храму Свете Тројице, након вечерњег богослужења Митрополит Великотрновски Господин Григорије, који је уједно и председник организационог одбора овог фестивала,  отворио је фестивал рекавши: «Благодарећи светој Петки трновској, светитељки бугарској, српској, румунској и свеправославној Црква у Габрову сваке године под својом куполом окупља хорове како би једним устима и једним срцем сви славили Бога. Духовна музика нама помаже да огрејемо своја срца и да нашу душу испуни миром, љубављу и благодарношћу према  Господу». Поред иностраних хорова прве вечери су наступила два софијска хора од којих је један хор при Софијској Академији наука који би требало у децембру да буде гост нашег зрењанинског хора и хор «Иван Спасов» из Пловдива. Ово предивно вече завршио је митрополит Григорије произношењем многољетствија за све учеснике фестивала, за сав бугарски, српски и руски народ и за сваку душу којој је потребна помоћ од Бога а хорови су на сваку прозбу отпевавали многаја љета.

Друге вечери концерт је одржан у Уметничкој галерији “Христо Цокев” у Габрову уз учешће српског и руског хора а на крају вечери је софијски хор «Васил Арнаудов» заједно са Габровским камерним оркестром под диригентском палицом професора софијске музичке академије госпође Теодоре Павлович извео Мису Бревис од Бенџамина Бритна.

Највећа духовна радост за певаче нашег хора био је свакако одлазак у Велико Трново где се 1236. године, враћајући се из свете земље, упокојио Свети Сава. У цркви светих 40 мученика, на гробу где је првобитно Сава био сахрањен хористи су му отпевали тропар.  

Певачко друштво  «Преподобни Рафаило Банатски» Зрењанин

Извор: Православље