Хорови међу фрескама

Хорови међу фрескама
Хорови међу фрескама
Хорови међу фрескама
Хорови међу фрескама

Концертно вече дечјих хорова на Међународном фестивалу духовне

Meђународни фестивал  духовне музике традиционално, у већ започетој другој деценији, окупља и овог лета Господњег у нашим храмовима велике подвижнике при православним храмовима у Србији и у расејању, уз гостујуће хорове из православних храмова помесних Цркава. Дугачак би био списак учесника. У овом духовно-културном саборовању посебно место припада најмлађима окупљенима у дечјим хоровима. На овај начин наша Црква и сви окупљени око Фестивала духовне музике негују православно и традиционално појање. Фестивал је основан 1995. са циљем обнове, очувања и обогаћења српске православне духовне музике и упознавање духовне музике свих осталих конфесија из светског културног наслеђа.

У цркви Светог Марка у четвртак је у 20 часова концерт почео Тропаром Светом Владики Николају Охридском и Жичком. Ту међу иконама, у крипти храма, појање великом српском светитељу загрејало је сва срца.

Дечји хор при храму Светих апостола Петра и Павла Бисери из Житорађе отворио је друго концертно вече овогодишњег Међународног фестивала духовне музике. Временом, црквени хор основан 2011, постао је бисер, како и име говори. Бисери су марљиво радили и синоћним наступом су показали зрелост и пуноту своју.

О чему је сведочио синоћни концерт у храму Светог Марка? О Васкрсењу Христовом, Радости моја! - како је говорио велики руски старац Свети Серафим Саровски.

Каква је то радост бити међу својима, доћи међу браћу и сестре у Христу, почети са Господе помилуј, Господе прости, кликтати На многаја љета, и славити поново Васкрсење Христово са браћом и сестрама из Омладинског певачког друштва Модус из Београда и Дечјим хором Свети Василије Острошки са Новог Београда.

Бисере чине ученици веронауке у Основној школи Топлички хероји у Житорађи, од првог до осмог разреда, а неколико њих су сада ученици средње школе. Уметнички руководилац је вероучитељ Горан Антанасијевић, а вероучитељ Милан Благојевић је и диригент.

Омладинско певачко друштво се поклонило публици и Бисерима и увело нас у други блок духовних песама Химном Богородици Светог Нектарија Егинског и продубило радост појања у славу Господа, Кто Бог велиј (Велики прокимен, руски напев), славило Богородицу Дјеву, показало умеће византијског напева. Омладинско певачко друштво је базирано на принципима школе певања, а сви певачи, осим групних проба, похађају и индивиидуалне часове на којима се посебна пажња придаје основама вокалне технике и музичког образовања у складу са узрастом и тренутним могућностима. Диригент је Биљана Старешина, дипл. музички педагог.

Нјмлађи, од пет до петнаест година, окупљају се у храму Светог Василија Острошког на Бежанијској коси. Овај дечји хор, који носи име великог нашег светитеља, основан је 2007. године, а диригент је Катарина Божић. Дечји хор је синоћ освојио све симпатије показавши свима труд, рад и неизмерну љубав коју узвраћа Господу и дарује Цркви и свима окупљенима око ње.

Васкршња радост синоћног концерта и завршена је Васкршњим антифонима и песмом Људи ликујте, извођењем дечјег хора "Свети Василије Острошки".

Заиста и ликовали смо због Васкрсења Христовог и ликовали што подмладак стиже, и што "старо" постаје младо!

Нова радост стиже са наредним концертом који се одржава у суботу 25. априла 2015. у 20 часова у цркви Светог Саве, Крушедолска 2, а учествују камерни хорови Свети Великомученик Георгије из Бечеја и Свети Симеон Мироточиви из Београда. Улаз је слободан.

Зорица Зец