Хорски фестивал „Дани Слоге“ у Сарајеву

Данима Слоге - концертом музичке слоге у Сарајеву биће крунисано обележавање великог јубилеја 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве и оснивања Митрополије дабробосанске.

Управа Српског певачког друштва Слога из Сарајева, са благословом Митрополита дабробосанског г. Хризостома, одлучила је да организује хорски фестивал под радним насловом Дани Слоге у Сарајеву како би се фестивалом и литургијским сабрањима у сарајевској Саборној цркви обележио двоструки јубилеј и заокружило овогодишње митрополијско слављење на најбољи могући начин.

У току 2019. године Митрополија дабробосанска, са благословом митрополита Хризостома, значајан јубилеј је обележила на више места и начина. Светковине су кренуле из Философског факултета у Палама 20. маја 2019. године свечаном академијом студената тог факултета.

По програму који је утврдио Митрополијски организациони одбор обележавање великог јубилеја настављено је 27. и 28. јуна (Видовдан) у Андрићграду у Вишеграду, а затимм у Сокоцу 1. и 2. августа (Илиндан); у Палама, 27. и 28. августа (Велика Госпојина); у  Зеници, 20. и 21. септембра (Мала Госпојина). У међувремену и друге националне организације и институције на простору Митрополије дабробосанске организовале су и одржале академије и друге манифестације ради обележавања јубилеја.

Управа хоре СПД Слога из Сарајева, са благословом Митрополита дабробосанског г. Хризостома, одлучила је да организује хорски фестивал под радним насловом Дани Слоге у Сарајеву како би се фестивалом и литургијским сабрањима у сарајевској Саборној цркви обележио двоструки јубилеј и заокружило овогодишње митрополијско слављење на најбољи могући начин.

Хорски фестивал Дани Слоге у Сарајеву организују Црквена општина Сарајево - Саборна црква и СПД Слога. У музичком фестивалу слоге своје учешће и долазак најавили су: Прво Београдско певачко друштво из Београда; СПД Јединство из Бања Луке; Црквени хор Свети Марко из Подгорице; Мушки хор Појци храма Светог Саве из Београда; СПД Слога из Сарајева - домаћин; Женски ансамбл Дар из Бања Луке; СЦПД Побратимство из Фоче; Хор Философског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Пале.

Програм хорског фестивала одвијаће се у сарајевској Саборној цркви и Дому оружаних снага БиХ у Сарајеву:

  • 22. новембра 2019. године у вечерњим сатима у Саборној цркви,
  • 23. новембра у вечерњим сатима у Дому оружаних снага БиХ,
  • 24. новембра - Саборна црква, света архијерејска Литургија уз учешће свих хорова

Извор: Митрополија дабробосанска