Хоспитализован Папа Шенуда III

Шенуда III

Папа Шенуда III, духовни вођа коптске Цркве хоспитализован је током викенда у Кливленду. Наиме, Папа Шенуда III се налази у посети Колумбусу и приликом посете му је позлило. Иначе, он је, због здравствених проблема, провео једно време у болници у Каиру.

Папа Шенуда III је рођен 3. августа 1923. године у пределима Горњег Египта. Хиротонисан је за епископа 30. септембра 1962. године.

Коптска црква води порекло из групе православних Египћана које је водио патријарх Диоскор I. Он је подржао "монофизитство" на Сабору у Халкидону (451.) и одвојио се од мелкитске групе ("мелкит" значи "царев припадник"), формиране од православних Грка који су прихватили Халкидонски догмат. Иако се 520. године покушало поновно сједињење ове групе са умереним монофизитством око Севера Антиохијског (512-538), од 542. године Копти се, највише благодарећи утицају Јакова Барадаја, епископа Едесе (541-578), организују аутономно као антихалкидонска групација. Временом се Коптска црква коначно одвојила како од Рима, тако и од Византије, а арапско освајање 642. године фаворизовало је ту аутономију. У животу ове цркве монаштво је играло велику улогу.

Седиште цркве налази се у Каиру. Копт значи "стари Египћанин". Познати Копти су били Бутрос Бутрос-Гали, генерални секретар УН, 1992-1996. и Михаел Демитри Шалхуб или Омар Шариф, египатски глумац.