Храм из срца српског народа

Нова Саборна црква, као одраз и печат снаге вере православног српског народа, гради се добротом верног народа овог града, поручио је својевремено у Зворнику Владика зворничко-тузлански Г. Василије.

Будућа Саборна црква, својим изгледом и величином, представљаће монументално здање у граду на левој обали Дрине. Имаће два звоника по 55 метара, као и пет купола од којих ће централна бити висока 33 метра, што је симбол проведених година Исуса Христа на земљи.

Владика Василије је 8. августа, на Дан општине Зворник, освештао часни крст и земљиште за градњу цркве која ће бити посвећена Рођењу Пресвете Богородице.

- Иницијатива Преосвећеног Владике Василија и свих културних и политичких фактора у граду, врло брзо је била мотивација за изградњу овог велелепног објекта - рекао нам је протојереј-ставрофор Видоје Лукић.

Саборни храм у Зворнику подиже се после 193 године, од када су освештани темељи старе зворничке цркве, посвећене Светом Јовану Крститељу. Саборни храм у Зворнику гради се по пројекту зворничког урбанисте, магистра архитектуре Драгана Јевтића.

- Храм плени лепотом и изгледом. Јевтић је понудио својеврсни спој српског и византијског стила, који је посебно дошао до изражаја у средишњем делу цркве - додаје прота Лукић. Посебну захвалност дугујемо радницима и руководству фабрике глинице „Бирач", која ће финансирати градњу једног од звоника.

Општинска подршка

Председник Грађевинског одбора је начелник општине Зворник Зоран Стевановић, док је Јаков Галић, познати зворнички привредник, председник Црквеног одбора.

Извор: Вечерње новости, Д. Гајић