Храм Живоносног Источника

Дуго Пударци нису имали своје молитвено место. Дуго, јер је од 1945. па све до 1990-тих "читав крај био познат као јако упориште комуниста".

Малено село Пударци са нешто више од 1200 становника, надомак Умчара, Гроцке, манастира Рајиновац, ни по чему се није издвајало од толиких успутних места у Србији. Сељани - углавном пољопривредници. Село у облику потковице са једном бензинском пумпом и две "главне улице". Тек пре неку годину када се повратник из Шведске Живадин Пантелић упустио у "пекарске воде", чуло се за Пударце.

Ипак, други је разлог зашто пишемо о овом месту, месту које је познато тек кроз шапат прича о бројним послератним тајним убиствима, преким судовима, ноћним укопима...

 Дуго Пударци нису имали своје молитвено место. Дуго, јер је од 1945. па све до 1990-тих "читав крај био познат као јако упориште комуниста", како каже јереј Драган Тодоровић родом из суседног села Дражањ, који је у Пударцима на парохији од октобра 2009. "Било је тешко, врата на кућама су остајала затворена за нас, а много мука и бола носи овај крај, много тајни које треба исповедати и греха којег треба окајати..." Професорка која своје пензионерске дане броји у Пударцима чува списак готово свих пострадалих (углавном су то били виђенији људи овог краја), који су заувек нестали у "непостојећим гробницама" које су комунисти посејали овде, на само 40-ак километара од Београда. Списак "народних непријатеља" стрељаних по ослобођењу је дугачак. Александар Душић, столар, Живко Вучковић земљорадник, Драгутин Вукотић, земљорадник, Александар Јанићијевић, солунски борац, учесник битке на Церу и Колубари, Витомир Стојковић, бравар, Десанка Стојковић, трговац, Миодраг Пантић, свршени матурант...

"Тек од 90-тих је постало мало боље", каже отац Дејан, подсећајући да је и игуман манастира Рајинова, Емилијан, на том списку.

"Са великим напором смо изградили нашу цркву, док је трајала градња служило се у Умчарима, а понекад и под ведрим небом", каже о. Дејан.

Камен темељац за први храм у Пударцима положио је 2008. Митрополит Амфилохије, (тадашњи) Владика хвостански Атанасије је 2011. освештао звона, а на празник Живоносног Источника, 25. априла ове године, Патријарх српски Иринеј је освештао завршену и комплетно фрескописану Цркву Живоносног Источника. Пударци су добили једнобродну цркву (12,5 са 6,5 m) са шестоугаоним звоником без куполе у чијој су припрати, са леве стране, осликани Св. Ермил и Стратоник, хришћански страдалници који су, како се верује, погребени у суседном Брестовику. По благослову Његове Светости, фрескопис и иконостас су израдили Драган и Немања Марунић и Немања Станковић.

Снежана Крупниковић