Храмовна слава у Касарским ливадама код Шапца

Храмовна слава у Касарским ливадама код Шапца
Храмовна слава у Касарским ливадама код Шапца
Храмовна слава у Касарским ливадама код Шапца
Храмовна слава у Касарским ливадама код Шапца

На путу за Цер, у равној Мачви, на месту где само мали мост раздваја град Шабац од његовог саставног дела Касарских ливада, величанствени храм посвећен Светом Василију Острошком уздиже се свом лепотом и величином. Од 2001. године стасава овај храм; стасава као здање наше Цркве, али и духовно здање у којем се верници окупљају у великом броју и прослављају Господа. Верни народ се окупио из других епархија, али и из расејања, из Републике Српске, Аустрије, Швајцарске, а било је гостију и из Русије.

Сви верници са добротворима, ктиторима, приложницима, домаћинима и гостима, дочекали су Преосвећеног владику шабачког Лаврентија који је началствовао Светом Литургијом упућујући молитве пред престо Божји и светитеља Василија Острошког да нашем роду и свим људима добре воље буде заштита.

И радовао се Василије свети, похвала рода нашега, како и певамо у акатисту, јер света беше много. Први кум славе је отац Нифонт (Павловић), архимандрит манастира Пресвете Богородице Тројеручице у Богоштици. Уз њега још је осамнаест кумова јуче прослављало овог светитеља и узело учешће у слави своје цркве, доприносећи у свему даровима за цркву, и верни народ окупљен око трпезе љубави.

У својој беседи верном народу Епископ шабачки Лаврентије је казивао како је Свети Василије Острошки српском народу у срцу због његове велике светости и молитава пред престолом Божјим: „Молимо се Светом Василију да буде са нама свакодневно, да нас штити и чува од свих искушења  која нас запљускују са свих страна, и да нам буде на Страшном суду молитвеник, заштитник и бранилац, јер он најбоље познаје муке и патње српског народа. Светитељ Василије Острошки је крв од крви и кост од кости наше,  и савременик наш, зна шта нас све запљускује, какве све патње српски народ испашта и колико се труди да очува своју прадедовску веру,“ истакао је Преосвећени.

После Свете Литургије сви кумови су са славским колачима и верним народом сачинили литију око цркве, а затим је Преосвећени владика Лаврентије осветио славски колач, док су архимандрит Нифонт и свештенство освештали и пререзали остале славске колаче.

Трепза љубави је уприличена у парохијском дому и у порти храма за свакога ко је током дана дошао да честита славу старешини храма пароху Ивану Јанчићу и његовом братству. Породица оца Ивана дала је нашој Цркви два сина, ђакона Николу и Јована. 

Гости су били ученици веронауке из оближњих основних школа, из Варне, песници, гуслари Петар Остојић (Зворник) и Вукман Боричић (Сремска Митровица).

За указано доброчинитељство нашој Цркви и помоћ храму Светог Василија Острошког у Касарским ливадама Епископ шабачки Лаврентије је посебно захвалио и уручио архијерејске захвалнице.

Казнено-поправни завод у Шапцу је носилац грамате коју је јуче примио управник г. Владимир Буквић. КПЗ Шабац је  увек на услузи храму и јединствена је сарадња оних који су на привременом боравку у затвору и наше Цркве, која настоји да их духовним укрепљењем врати на прави пут, а сами затвореници својим радом доприносе Цркви и заједници.

Породица Петровић из Беча, Саша Гавански (Шид), Слободан и Ружица Мијовић (Крагујевац), Зорица Ђорић (Врчин), Десанка Бркић (Мишар), Милутин Недић (Шабац)...  добили су грамате за свој несебични рад, а и други гости  су посебно захвалили Владики Лаврентију на граматама и узели благослов за даљи рад на корист Цркве и српског рода. У плану је завршетак конака и изградња реплике манастира Острога у самој порти храма.

У јучерашњем литургијском слављу Његовом Преосвештенству Епископу шабачком Лаврентију саслуживали су архимандрити Нифонт (манастир Пресвете Тројеручице) и Филимон (манастир Каона), протојереји-ставрофори Мирко Вилотић, Владимир Станимировић, Милан Пантелић и Велимир Димитријевић, протојереј Драган Кузмановић и ђакони Никола и Јован Јанчић.

Зорица Зец 

Храмовна слава у Касарским ливадама код Шапца
Храмовна слава у Касарским ливадама код Шапца
Храмовна слава у Касарским ливадама код Шапца
Храмовна слава у Касарским ливадама код Шапца