Храмовна слава цркве Светих апостола Петра и Павла у Никшићу

Храмовна слава цркве Светих апостола Петра и Павла у Никшићу
Храмовна слава цркве Светих апостола Петра и Павла у Никшићу
Храмовна слава цркве Светих апостола Петра и Павла у Никшићу
Храмовна слава цркве Светих апостола Петра и Павла у Никшићу

На дан када наша Црква молитвено слави спомен на Првоврховне апостоле Петра и Павла, у уторак 12. јула 2016. године, света Литургија служена је у храму њима посвећеном у старом градском гробљу у Никшићу. Светом службом Божјом началствовао је архимандрит Никифор Миловић, секретар ЕУО Епархије будимљанско-никшићке, уз саслужење више свештеника и ђакона никшићког намјесништва.

Литургијском сабрању присуствовао је велики број вјерника који се, након периода Петровског поста, причестио светим тајнама Тијела и Крви Господње. Празничном бесједом сабранима се обратио архимандрит Никифор Миловић. Он је, говорећи о дјелу ова два дивна првоврховна апостола, указао на ријечи Преподобног аве Јустина Ћелијског који је Свете апостоле Петра и Павла назвао најбогатијим сиромасима.

"И, заиста, они су били сиромашни, нијесу имали ништа, а опет,имали су све. То све добили су оном силом којом је Господ побједио смрт и нама даровао васкрсење, да се сви надамо и вјерујемо у то. Послао је Духа Светог на апостоле који су до тада били прости, неуки рибари, а који су по силаску Духа Светог на њих постали учени, проговорили разне језике. Та иста сила од људи који су били колебљиви, плашљиви начинила је непоколебљиве борце и проповједнике васкрсења Христовог, а први од њих био је онај кога данас славимо Свети апостол Петар, онај коме је Господ, као што смо чули у светом Јеванђељу, рекао: Ти си Петар и на том камену сазидаћу Цркву своју“, бесједио је отац Никифор.

Ријеч Светог апостола Петра, односно, истинита ријеч Господња, преобраћалаје људе у праву вјеру Христову. У име Господа Исуса Христа лијечиоје одразних болести, васкрсавао из мртвих. За разлику од Петра, простог и неуког рибара, Павле је био је учен човјек, али гонитељ хришћана.

"Учествовао је у погубљењу првог мученика за вјеру Христову Светог првомученика и архиђакона Стефана. Бјеше пошао у Дамаск да тамо гони хришћане, да их хапси и убија, међутим, би заустављен од самог Господа Који га је упитао ону чувену реченицу: Савле, Савле, зашто ме гониш? Ослијепљен би Савле све до доласка у Дамаск, док не би излијечен молитвом Светог апостола Ананија, који је изразио сумњу како да се моли за онога који је дошао да их убије, али Господ рече Ананију: Он ће бити велики свјетилник и проповедник и, заиста, од гонитеља постаде апостол народа, велики проповједник васкрсења Христовог и свете вјере наше коју ми данас исповједамо“, казао је архимандрит Никифор Миловић.

Он је додао Свети апостоли Петар и Павле чудотворекроз сву историју рода људског и до данас. Најстарији храм у српском роду, који потиче из 9. вијека, а налази се у старом Расу, посвећен је, управо, Светим апостолима Петру и Павлу.

"Овај храм је веома значајан и због тога што је родоначелник рода нашег Свети Симеон Немања био просвећен вјером у Христа у храму Светих апостола Петра и Павла. Највећи из рода нашег Свети Отац наш Сава, Први Српски Архиепископ и просветитељ, примио је свето крштење у крстионици пред олтаром Светих апостола Петра и Павла у древном Расу. Први српски краљ Стефан Првовјенчани примио је свето крштење у храму Светих апостола Петра и Павла."

"Свети Стефан Симеон и његова жена Ана, која је касније постала Анастасија, примили су свој монашки чин и посветили свој живот Богу у храму Светих апостола Петра и Павла. Као што рекох, Свети апостоли чудотворе и данас, чудотворе и овдје код овог светог храма, гдје смо се, драга браћо и сестре, сакупили око њиховог светог имена, у славу Господа нашег Исуса Христа и око Свете чаше којом ћемо се, ако Бог да, причестити и тиме пројавити нашу жељу да будемо заједно са Господом у вјечности“, бесједио је архимандрит Никифор.

Храмовна слава цркве Светих апостола Петра и Павла прослављена је благосиљањем славског колача и жита. Освештани су славски колачи свечара који Свете првоврховне апостоле прослављају као своје духовне заштитнике.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка