Храмовна слава манастира Драговића

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је 20. септембра  2020. године свету архијерејску Литургију у манастиру Драговићу.

У последњу недељу пред Малу Госпојину верни народ се традиционално окупио уз свога Епископа како би заједно прославили храмовну славу тог светог места. „Данас смо се окупили да прославимо празник Рођења Пресвете Богородице као што се већ деценијама сабирамо овде и као што су се сабирали наши славни преци. Драго ми је да видим, браћо и сестре, да имате вере да дођете и помолите се Господу, упркос свим невољама и овој болести која се надвила над читавим светом. Кроз ову нашу данашњу молитву ми смо дали тај наш мали принос да бисмо учествовали у Домостроју Спасења и да бисмо се потрудили сви заједно да задобијемо Царство Небеско“, рекао је епископ Никодим.

„У данашњем Јеванђељу чули смо како Господ говори једној жени 'Марта, Марта бринеш се за много, а само је једно потребно, а Марија је добри део изабрала'. Ми бисмо требали да схватимо да је, када долазимо у цркву и окупљамо се око једне чаше, неопходно да оставимо сваку своју бригу и да као људи станемо пред лице Господње, да схватимо колико смо мали и предамо себе као принос Њему. Тада треба да се оставимо мобилних телефона, сликања, снимања и свега онога што одвлачи пажњу од тога да посветимо своју мисао и свој живот Господу. Сви ми треба да будемо свесни да ништа од тих ствари неће бити битно једном када станемо пред Господа, већ ће једино важно бити колико Га волимо и колико љубави смо имали према свима и свакоме. То се посебно односи на време када смо сабрани у цркви и када треба да одбацимо све оно што нас мучи и да чиста срца приђемо Господу и молимо се за спасење читавога света“, рекао је епископ Никодим.

Поводом празника Рођења Пресвете Богородице, Владика је беседио о Њеном животу, истакавши притом једну њену мисао од велике важности: „Када се испунила пуноћа времена да се сам Бог усели у овај свет и прими човечанску природу, задржавши притом и ону божанску, Пресвета Богородица је архангелу Гаврилу који је дошао да јој пренесе благу вест рекла 'Ево слушкиње Твоје Господе, нека буде по речи Твојој'. И ми бисмо требали да се угледамо на Пресвету Богородицу и да наш живот буде посвећен Господу поред свих искушења која имамо, требало би свакодневно да испуњавамо реч Господњу и да радимо на томе да задобијемо живот вечни. Чули смо, исто тако, данас како је апостол Павле рекао да Господ није дошао у овај свет да би судио, него да би донео Спасење. Упарво то је мерило за све нас који носимо славно име хришћана, да тежимо да задобијемо Царство Небеско, а то не можемо ако немамо љубави једни према другима и  не помажемо онима којима је помоћ потребна, а таквих је, нажалост, у нашој Далмацији пуно“, поручио је Епископ далматински.

Извор: Епархија далматинска