Храмовна слава на Аеродрому у Крагујевцу

Храмовна слава на Аеродрому у Крагујевцу
Храмовна слава на Аеродрому у Крагујевцу
Храмовна слава на Аеродрому у Крагујевцу
Храмовна слава на Аеродрому у Крагујевцу

Свечаним празничним бденијем, које је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Јован, започело је прослављање храмовне славе црквеСветог Саве на Аеродрому. Епископу су саслуживали протопрезвитери Зарије Божовић, Сава Арсенијевић, Живота Марковић, Милан Борота, Милић Марковић, Синиша Марковић, Драган Брашанац, протонамесник Небојша Ракић, уз саслуживање протођакона Ивана Гашића и ђакона Александра Сенића и Милоша Ђурића.

На крају бденија Епископ Јован се обратио свимс окупљеним у храму честитајући им храмовну славу, која је уједно слава и свих православних Срба. После бденија приређен је културно-уметнички програм, који је водио г. Предраг Обровић. У програму је учествовао хор Свети Сава, потпомогнут богословима наше Богословије, као и КУД Свилен конац. Изведене су многе духовне и етно-песме, као и народне игре наших крајева. На крају програма, за несебични труд и велику посвећеност и допринос црквеној заједници аеродромској и хору Свети Сава граматом захвалности награђена је гђа Марија Маринковић.

Прослављање храмовне славе крунисано је Светом архијерејском Литургијом, коју је служио Преосвећени Владика Јован. Епископу су саслуживали протопрезвитери Петар Лукић (Београдско-карловачка архиепископија), Видоје Лукић (Зворничко-тузланска епархија), Милан Борота, Живота Марковић, Милован Антонијевић, Рајко Стефановић, презвитери Владимир Калезић (Београдско-карловачка архиепископија), Дејан Лукић, протођакони Радомир Перчевић (Београдско-карловачка архиепископија) и Небојша Јаковљевић, и ђакони Петар Лазић (Епархија жичка) и Милош Ђурић. Наизменичним појањем Литургију су увеличали чланови хора Свети Сава и богослови Крагујевачке богословије.

После Јеванђеља Преосвећени Владика се обратио окупљеним верницима беседом у којој је нагласио да је пут Светога Саве, пут вере у Васкрслог Христа и пут у васкрсење. Света Сава је утемељивач и наставник наше Цркве, државе и нашег просветитељства. Правог школства и правог просветитељства не може бити без вере и љубави. Епископ је истакао да, иако су мошти Светог Саве спаљене, ниједан тиранин, ни ондашњи ни садашњи, не могу уништити дух Светог Саве. Докле год живимо Савиним духом, не треба да се бојимо јер знамо да смо на правом пут, на путу светосавља и православља. Овај пут није ништа друго до живљење Литургијом и у Литургији, јер Литургија своди Бога, небо и вечност на земљу, и кроз Литургуји ми постајемо вечни удови Васкрслог Христа.

Овај радосни догађај је додатно увеличало рукоположење ђакона Петра Лазића у чин презвитера. Обараћајући се новорукоположеном оцу Петру, Владика Јован је нагласио узвишеност свештеничке службе рекавши да се свештенику даје оно што ни анђелима није дато, а то је да служи Свету Литургију. Такође, Владика је очински посаветовао и замолио новог посланика на њиви Господњој да свештенство не схвати као занат, и да пре свега од своје породице начини парахију, јер кад то буде учинио, онда ће и од парохије начинити породицу, тј. сваког верника посматраће кроз призму љубави, разумевања и молитве за њега. Новорукоположеном свештенику Петру Црква Божија је поверила на старање парохију љубишку, Архијерејско намесништво ужичко у Жичкој епархији.

Извор: Епархија шумадијска