Храмовна слава на Кременој

Храмовна слава на Кременој
Храмовна слава на Кременој
Храмовна слава на Кременој
Храмовна слава на Кременој

У уторак, 25./12. децембра 2012. године, прослављена је храмовна слава светог Спиридона Чудотворца на Кременој. Ова мала црква на прелијепом мјесту - уздигнута изнад мора - са ког се пружа поглед према Пељешцу, више одаје да се дио неба спустио на земљу и ту остао да сакупља вјерни народ. Тако је било и ове године када су се вјерници из Београда, Дубровника, Сплита, Задра, Требиња, Љубиња, Берковића, Чапљине... управо овдје окупили да прославе овог великог светитеља.

Славље је почело крштењем двоје дјеце из наше парохије, а настављено је светом Литургијом, коју ју служио протојереј-ставрофор Славко Зорица, парох дубровачки, уз саслужење игумана манастира Голије у Црној Гори - јеромонаха Данила и више свештенослужитеља наше Епархије.                

Велика радост и благослов свима нама био је долазак нашег Епископа Григорија, који је послије литије и ломљења славског колача испред цркве поздравио све присутне, честитао празник и захвалио  домаћину г. Бошку Кадијевићу на црквеном кумству.

Испред црквене куће и једне од најстаријих млиница у овом дијелу Далмације фолклорна група из наше парохије одиграла је неколико изворних игара – кола. Уз игру је отпјевано и неколико пјесама, а затим је славље настављено славском трпезом уз пјесму и весеље.

Извор: Црквена општина Метковић