Храмовна слава и рукоположење у Книну

Храмовна слава и рукоположење у Книну
Храмовна слава и рукоположење у Книну
Храмовна слава и рукоположење у Книну
Храмовна слава и рукоположење у Книну

У цркви Покрова Пресвете Богородице у Книну 14. октобра 2018. године свечано је обележена храмовна слава. На светој архијерејској Литургији коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински г: Никодим окупио се велики број верника како би заједно прославили дивни празник.

Владика Никодим се обратио са беседом о пореклу и значају догађаја који Црква слави, када се Светом Андреју Јуродивом, првог октобра 911. године (по старом календару), указала Пресвета Богородица:

-Тада се служило свеноћно бденије у Цариграду и негде око четвртог часа по поноћи један дивни светитељ који се налажио у храму на молитви угледао је како се Небо отвара и да долази Пресвета Богородица држећи у руци омофор и, окружена многим светима, моли се за читав свет. Тај дивни светитељ био је Свети Андреј Јуродиви који је кроз своју јуродивост од младости стекао дар да види величину славе Божије. Јуродивост је стање душе у коме је неко луд Христа ради, али није заправо луд него се таквим прави, не уклапа се у законе друштва и друштво га зато одбацује, а он све то ради зарад љубави Божије и свог Спасења. Тако су Светог Андреја прогањали и тукли по трговима и синагогама мислећи да „Богу службу чине“, а управо он је видео Пресвету Богородицу.

-Поред њега је тада стајао његов ученик Епифаније, коме је Свети Андреј још при првом сусрету прорекао да ће бити архиепископ. Свети Андреј га је упитао да ли је  и он видео Пресвету Богородицу, а он му је на то одговорио: „Јесам, оче и ужаснух се!“ Он се уплашио од силине виђења и задивио се веома тиме што је видео. Поука ове дивне приче је да и ми треба да се поуздамо у молитве и заступништво Пресвете Владичице наше Богородице и да јој се непрестано молимо, јер је она наша највећа заступница пред Престолом Свевишњега, поручио је Епикоп далматински.

Уз храмовну славу, дан је обележила још једна духовна радост, јер је у ђаконски чин рукоположен вероучитељ Душан Вуковић из Шибеника. -Он је прихватио и под касне дане да буде свештеник и заједно са нама служи Богу и своме роду у Далмацији, а сви ми треба да се молимо да му Господ помогне да крст који је данас узео на себе изнесе до краја, поручио је епископ Никодим.

Извор: Епархија далматинска