Храмовна слава у Бителићу

Храмовна слава у Бителићу
Храмовна слава у Бителићу
Храмовна слава у Бителићу
Храмовна слава у Бителићу

У недељу, 20. октобра 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Бителићу уз саслужење свештенства и монаштва Епархије далматинске. На овај дан, у недељу по празнику Покрова Пресвете Богородице увек се одржава сабор у Бителићу и тако је било и ове године.

Епископ Фотије је говорио о значају празника Покрова Пресвете Богородице, нагласивши да је за нас људе најважније да схватимо једну основну тајну, а то је да је Бог постао човек у личности Исуса Христа ради нас и ради нашега спасења и да нам је својим доласком даровао Живот Вечни.

Поред тога епископ Фотије је рекао да следеће године треба да прославимо двеста година од подизања храма Покрова Пресвете Богородице у Бителићу и да ће тада бити свечана прослава и ако Бог да ова ће црква бити и живописана. Поред тога епископ Фотије се захвалио свим ктиторима и приложницима, добротворима цркве у Бителићу, рекавши да сви они који су помогли обнову ове светиње чувају задужбинарски дух светих Немањића.

После свете Литургије преломљен је славски колач. Уследила је трократна литија око светога храма са поменом ктиторима и приложницима цркве у Бителићу. После свете Литургије епископ Фотије је такође извршио освећење парохијскога дома у Врлици – свечане сале и стана за свештеника врличког Бориса Медака.

Након тога је приређена трпеза љубави за све присутне трудом и залагањем надлежнога свештеника Бориса Медака.

Извор: Епархија бачка