Храмовна слава у Блектауну

Храмовна слава у Блектауну
Храмовна слава у Блектауну
Храмовна слава у Блектауну
Храмовна слава у Блектауну

У недељу, 16. децембра 2012. године, у храму светог Николе у Блектауну свечано је обележена храмовна слава. Свету архијерејску Литургију служио је Владика Иринеј, коме су саслуживали: протојереј-ставрофор Владислав Ђорђевић, архиђакон Силуан (Мракић), ђакони Немања Мрђеновић и Петар Мракић и ипођакон Вељко Мракић. Протојереј-ставрофор Ненад Ђурашиновић, старешина храма светог Николе, био је за певницом са парохијским дечјим хором.

Храм светог Николе је био преупун верника који су уживали у милозвучним дечјим гласовима који су одговарали на прозбе ђакона и возгласе свештеника и Епископа. Ова слава и Литургија, као  јединствен догађај, била је, како је Владика нагласио у својој надахнутој беседи, прави преображај земаљске радости и службе захвалности у богочовечанску заједницу љубави. Свакако да је тако и на другим службама и у другим храмовима, али понекад су потребни управо ти дечји гласови да освесте човека и покажу му реално присуство анђела и целог Неба у свакој служби, те да се ваљано спреми за причешће верујући свим својим бићем да се среће са самим Господом.

Владика је  део своје беседе посветио дечици подучавајући их о светом Николи, о његовом животу и ревности за веру, као и о томе како је у световној култури свети Никола "маскиран" и "претворен" у Деда Мраза.

После славске литије и опхода око храма по несносној врућини од преко 30 степена целзијусових, у храму је освештано славско знамење и пресечен колач. Како то бива по нашем старом обичају, једну четвртину колача је из руку овогодишњег домаћина г. Душка Токића примио домаћин за следећу годину, г. Саво Глигоревић.

После Литургије народ окупљен око свога Епископа сабрао се у парохијском дому где су вредне сестре из Кола српских сестара "Југовића Мајка" приредиле славски ручак. Трпези љубави придружили су се и свештеници Александар и Андреј из оближњих руских православних храмова.

У парохијском дому прикладним беседама сабраном народу обратили су се и отац Ненад Ђурашиновић и г. Душко Токић, који су захвалили Епископу и свима гостима на посети, као и свима блектаунским парохијанима, позвавши их све на ново сабрање већ у среду, на сам дан Светог Николе, као и на свако богослужење и свако добро дело у овој парохијској заједници.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска