Храмовна слава у Даљу

Храмовна слава у Даљу
Храмовна слава у Даљу
Храмовна слава у Даљу
Храмовна слава у Даљу

Молитвена прослава патрона Саборне цркве у Даљу отпочела је у петак, 6. новембра 2015. године, када је испред кивота у коме се чува свето миро Светитељево служен акатист Светом Димитрију. У суботу ,7. новембра, служен је парастос оснивачима светог храма у Даљу, свим митрополитима, епископима, свештеницима, свештеномонасима и ђаконима који су служили у Саборном храму кроз историју, као и ктиторима и задужбинарима сахрањеним у црквеној порти.

Уочи празника служено је празнично бденије, а на сам дан свечана Литургија. Учешће у евхаристијском слављу на храмовну славу поред надлежних свештеника протојереја-ставрофора Милована Влаовића и протојереја Александра Ђурановића узели су протојереј-ставрофор Јован Клајић, свештеник у пензији, протојереј-ставрофор Зоран Симић, парох у Бијелом Брду, протонамесник Сава Симић, парох у Сремским Лазама, јереј мр Марко Шукунда, парох друге парохије у Борову, као и ђакони Вукашин Цветојевић из Вуковара и Срђан Лукић из Борова Насеља.

У празничној беседи протојереј Александар Ђурановић је захвалио верном народу што је у великом броју подржао целонедељни програм прославе „Три века духовности Срба у Даљу", посебно апострофирајући присуство преко две стотине душа на евхаристијском сабрању у Саборном храму, што је сведочанство несаломиве воље и духовне снаге једног народа, али и надахнуће генерацијама које долазе. Доказ је то још један да ова светиња има будућност, сведочанство је то наше верности вери праотаца и гаранција будућим покољењима да ће имати и после нас будућност и стуб на кога ће се увек моћи ослонити. Обраћање верницима старешина Саборног храма завршио је речима и жељом да храм Светог Димитрија у Даљу вечно сија благодаћу Божјом и у будућим вековима привлачи оне који желе да свој ум и срце уздигну ка Господу.

На крају свете Литургије освећени су славски колач и кољиво са овогодишњом кумом, протиницом Аном Ђурановић, која је осим приношења славских обележја, даривала храм и прикладним поклоном. Кумство за идућу годину преузела су браћа Небојша и Милош Којчић. На свечаностима у Даљу, поред великог броја свештенослужитеља Епархије осјечкопољске и барањске били су присутни и генерални конзул Републике Србије у Вуковару Живорад Симић, председник Заједничког већа општина из Вуковара Драган Црногорац, дожупан Осјечко-барањске жупаније Јован Јелић, начелник Општине Ердут Југослав Весић, политички представници Срба у јавним и градским институцијама, културни и просветни радници и велики број верника из Даља и околних места.

Извор: Епархија осечко-пољска