Храмовна слава у Грубишном Пољу

Храмовна слава у Грубишном Пољу
Храмовна слава у Грубишном Пољу
Храмовна слава у Грубишном Пољу
Храмовна слава у Грубишном Пољу

На празник Светог великомученика и побједоносца Георгија, 6. маја 2015. године, храмовна слава у Грубишном Пољу прослављена је Божанском архијерејском Литургијом, којом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије.

Саслуживали су презвитер Веселин Ристић, парох у Сиску, презвитер Немања Обрадовић, парох у Бјеловару, презвитер Данијел Николић, парох у Грубишном Пољу, и ђакон Зоран Радић.

После Литургије, митрополит Порфирије је предводио литију око храма и благословио славски колач и кољиво након чега је архипастирски поучио вијерни народ Грубишног Поља и сусједних парохија који се, за овдашње прилике, окупио у не малом броју и који је дошао да са својим Архијерејем прослави празник Светог великомученика и побједоносца Георгија.

Говорећи о празнику Митрополит је подсетио да нам Свети Георгије открива шта је то снага вере и да је овај свет и овај живот само један део онога због чега је саздан и створен човек: -Саздан је и позван да буде добар, саздан да буде савршен, саздан да воли, да се жртвује за ближњег и да у томе налази смисао и лепоту, али и да у томе задобија Царство Божје. Славећи Светог Георгија ми треба да се оснажимо у свом идентитету, у својој вери. Да знамо, као што је и он знао, да ништа није вредније од Христа и да можемо задобити сва блага и сву славу  овога света, али је све узалуд и празно уколико је празно наше срце, уколико у срцу нашем не обитава Христос. Када је Христос међу нама онда ћемо моћи своје ближње да видимо као иконе Христове и да, без обзира на разлике, можемо бити једнодушни.“  У својој бесједи Митрополит је изразио велику радост због заједничког богослужења и сусрета са вијерницима ове парохије, тјешећи их ријечима љубави, разумијевања и подршке.

Храм Светог великомученика и побједоноцса Георгија у Грубишном Пољу слави Ђурђевдан  од 1775. када је саграђен. Обнова храма траје од 2001. године.

 Извор: Митрополија загребачко-љубљанска