Храмовна слава у Калгарију

Храмовна слава у Калгарију
Храмовна слава у Калгарију
Храмовна слава у Калгарију
Храмовна слава у Калгарију

У Епархији канадској две црквено-школске oпштине као своју храмовну славу прослављају Светог Симеона Мироточивог. Једна се налази у Шербруку, провинција Квебек, а друга у Калгарију, провинција Алберта. Ова година је за обе цркве посебна имајући у виду да је то 900. година од рођења Светог Симеона, а за Калгари још и због чињенице што се тренутно гради нови велелепни храм посвећен овом Светитељу.

У Калгарију је храмовна слава прослављена 23. и 24. фебруара. Ове године својим доласком обрадовао нас је  Преосвећени владика Георгије, као и прота Драгомир Нинковић из Едмонтона. Заједно са свештеником, председником и кумом темеља Владика је обишао радове на новом храму и дао одређене сугестије и упутства.

У суботу 23. фебруара прота Обрад је служио вечерњу, а Преосвећени Владика певао за певницом и на крају службе беседио. После вечерње чланице Кола српских сестара послужиле су све присутне пригодном закуском у црквеној сали.

У недељу 24. фебруара Преосвећени Владика Георгије, уз саслуживање проте Драгомира и проте Обрада, одслужио је свету архијерејску Литургију и после литије око храма пререзао славски колач. Кумови овогодишње славе били су Десимир и Рада Станојевић, а за наредну годину ове части прихватили су се Братољуб и Драгана Благојевић.

У својој беседи Преосвећени је нагласио да у години у којој градимо дом Господњи, поред свог учешћа у раду и прилозима, не смемо заборавити да смо ми, верни народ Божји, створен по образу Господњем, истински украс Храма Божјега и да не заборавимо редовно долазити у Цркву и молитвом допринети изградњи храма. Владика је још напоменуо да ми зидамо храм, а он изграђује нас.

После Свете Литургије у црквеној сали програм је улепшао наступ Српског културно-уметничког друштва Фрула. Наступиле су две групе играча и певачка група која је отпевала неколико старих српских песама.

Пребогату трпезу љубави и ове године, као и претходних пет деценија, припремило је Коло српских сестара.

Преосвећени Владика Георгије је отишао из Калгарија охрабрен напретком радова на новом храму, као и вером парохијана овдашње парохије и њиховом решеношћу да, уз Божју помоћ, започето дело заврше Богу на славу и спомен Светом Симеону. Верни народ је остао у духовној радости због посете драгог нам Епископа и са надом да се опет сретне с њим у овој години, а на освећењу Цркве.

Извор: Епархија канадска