Храмовна слава у Карину

Храмовна слава у Карину
Храмовна слава у Карину
Храмовна слава у Карину
Храмовна слава у Карину

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 28. јула 2016. године свету архијерејску Литургију у Карину. Поводом храмовне славе у цркви посвећеној Светим Кирику и Јулити окупило се мноштво верника којима је епископ Фотије беседио о значајном празнику.

-Данас прослављамо ранохришћанске мученике Кирика и Јулиту, који су пострадали у време цара Диоклецијана. У то време Кирик је био мало дете, када је његова мајка изведена да јој се суди, јер је хришћанка. Заједно са њом и он је исповедио Христа и тако су обоје пострадали, рекао је епископ Фотије и додао: 

-На данашњи дан такође празнујемо и Светог Владимира Кијевског који је у 10. и 11. веку владао у Русији и послао своје изасланике у православни Цариград да би се поучили православљу и одлучили да ли да прихвате веру са запада или са истока. Када су дошли на свету Литургију у цркву Свете Софије, Руси који су до тада били незнабожци и поштовали разна словенска божанства, били су толико задивљени да су рекли да нису знали да ли су на земљи или на небу. Тако је Свети кнез Владимир одлучио да од Византије Руси приме православље и постану православни народ Божји.

У својој беседи Епископ је захвалио онима који су помогли обнову каринског храма и свима који помажу у обнови и уређењу осталих светих храмова Епархије далматинске. -Несретни рат, прогон и страдање довели су до тога да многа српска села буду уништена. Ипак, хвала Богу и добрим људима, велики део порушених светиња данас је обновљен, рекао је Епископ далматински и посебно се захвалио г. Мирку Дуброји и његовој породици који помажу цркву у Карину.

Извор: Епархија далматинска