Храмовна слава у Карловцу

На празник Светог оца Николаја, епископа мирликијског и чудотворца 19. децембра 2010 године, вјерници парохије карловачке у Карловцу прославили су своју храмовну славу. Свету Литургију служили су парохијски свештеници: протојереј Славиша Симаковић и јереј Саша Умићевић. Послије Заамвоне молитве извршен је обред резања славскога колача и освећења славскога жита.

По завршетку Литургије, протојереј Славиша Симаковић је својом пригодном бесједом поздравио све вјернике парохије карловачке честитавши им храмовну славу. Бесједу је започео ријечима: „Сабрали смо се данас, драга браћо и сестре, благодаћу Духа Светога у овом велељепном николајевском храму, да узнесемо своје молитве Господу Свемилостивоме и заблагодаримо му за сва добра која нам је даровао. Сабрали смо се и да прославимо угодника Божјег, Оца нашега, светитеља и чудотворца Николаја, кога наши преци у овом древном граду Карловцу прослављаше као свога заштитника и покровитеља већ пуних 225. година од када ударише прве темеље овоме светоме храму и посветише га у част Оца Николаја. Свакако да нису без разлога изабрали Николаја за свога патрона - Њега, надалеко познатог по светости свога живота, али и по борби за чистоту вјере православне. Њега, кога познајемо по строгости јер је ошамарио јеретика Арија; али кога познајемо и по благости и милосрђу јер је несебично помагао сиромашне, ожалошћене и унесрећене"...

На крају своје бесједе, о. Славиша је поздравио и све присутне госте, међу којима је био и градоначелник Града Карловца - господин Дамир Јелић, као и чланови Вијећа српске националне мањине Града Карловца и Карловачке Жупаније који данас такође прослављају своју Крсну славу. „Нека би Господ Свемилостиви дао, да поучени примјером светитеља Николаја, и ми будемо непоколебљиви борци за очување наше вјере, али и да не заборавимо следовати Николајевом примјеру љубави дјелотворне, којој се сваки пута изнова поучавамо у овоме храму подигнутом Њему у част" - закључио је о. Славиша.

Извор: Епархија горњокарловачка