Храмовна слава у Копривни

У недељу 21. септембра, у богомољи Светог Василија Острошког у Петровој Слатини, литургијски је прослављен празник Рождества Пресвете Богородице. Из богомоље присутни верници упутили су се у храм Рођења Пресвете Богородице у Копривни, где је прослављена храмовна слава. Ова светиња се обнавља од разарања у ратним дејствима деведесетих година, а њене фреске осликане крајем 13. века сведоче лепоту хришћанске уметности, богослужења али и чуда Пресвете Богородице да су ове средњовековне  фреске, поред свих вековних рушења, скрнављења, ипак  остале да сведоче веру народа који је живео у овом селу.

Славећи Бога и Пресвету Богомајку сведоци смо да се ова светиња опет обнавља, како у њеном градитељском погледу тако и у погледу духовног и црквеног живота малобројних становника овог села.   

Прошле године, након више од две деценије, тачније од 1990. године када је одслужена  задња служба о храмовној слави а тиме и било задње кумство (кумовала Илинка Антонић),  обновљено је кумство о храмовној слави, пошто се за кума јавио Мићо Антонић. Ове године, након одслужене свете Литургије, освештан је и преломљен славски колач у овој древној светињи, са овогодишњим славским домаћином Драшком Алаповићем и његовом породицом.  На крају службе, отац Миљен Илић је сабраном верном народу честитао празник, пожелевши да Мајка Божја увек буде заштитница у животима свих и да Њеним заступништвом сабрани верници доживе велику радост да  ова светиња у потпуности буде обновљена и доживи сјај и лепоту  коју је имала.

Извор: Епархија осечко-пољска