Храмовна слава у Копривни

Храмовна слава у Копривни
Храмовна слава у Копривни
Храмовна слава у Копривни
Храмовна слава у Копривни

Евхаристијском прославом празника Рођења Пресвете Богородице у Копривни 21. септембра 2017. године прослављена је храмовна слава. Благочестиви народ Божји сабрао се у својој светињи да прослави своју заштитницу. Свету Литургију служио је надлежни парох, протојереј-ставрофор Миљен Илић. Након Литургије, освећено је славско жито и преломљен славски колач са овогодишњом кумом Наталијом Бајић из Паулин Двора.

У знак преузимања кумства о храмовној слави за наредну годину четвртину славског колача од овогодишње куме примила је Миланка Којчиновић из Копривне. Од стране Црквеног одбора из Петрове Слатине, одборник Мићо Антонић уручио је захвалницу поводом кумства о храмовној слави овогодишњој  куми Наталији Бајић.

Обративши се сабраном народу, надлежни парох честитао је радосни празник Рођења Пресвете Богородице, указавши у својој беседи на милост Божју која се излила на нас, децу овог времена, да се пред нашим очима у олтару копривничког храма чудотворно пројави фреска Пресвете Богородице која је сакривена одолевала разним рушењима и скрнављењима кроз векове: -Радосни смо што  дочекасмо да се овај свети храм улепшава молитвама благочестивог народа који је својим прилозима изражавајући захвалност Пресветој Богородици украсио своју светињу иконама на новопостављеном иконостасу, новим црквеним мобилијаром, као и Часним Престолом који је постављен уочи овогодишње славе храма. 

Након евхаристијског славља, уследио је литијски ход до заветног крста у селу, где је освештана подигнута капелица посвећена Пресветој Богородици да у њој гори кандило спасења народа Божјег, да му Пресвета Богородица буде на помоћи и да не забораве Њено заступништво Пред Престолом Свевишњега. Ову капелицу за село Копривну својим прилогом обезбедила је Општина Шодоловци на предлог надлежног пароха који је подржао начелник општине Шодоловци г. Миле Злокапа.

Након пригодног обраћања надлежног пароха благочестивом народу, присутни су се упутили у Сеоски дом, где је послужење припремила овогодишња кума.

Извор: Епархија осечко-пољска