Храмовна слава у манастиру Космач на Скадарском језеру

Храмовна слава у манастиру Космач на Скадарском језеру
Храмовна слава у манастиру Космач на Скадарском језеру
Храмовна слава у манастиру Космач на Скадарском језеру
Храмовна слава у манастиру Космач на Скадарском језеру

Митрополит Амфилохије о границама Цркве у Црној Гори и девастацији културног блага

Светом архијерејском Литургијом, славском литијом и благосиљањем славског колача у манастиру Светог великомученика Георгија на острвцету Космач на Скадарском језеру 3. маја 2015. године прослављена је храмовска слава ове древне светиње. Началствовао је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће вјерног народа.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да је страшна прича о људима и о свијету, о свему што се догађа у њему, ако нема Бога. „И не само ако нема Бога, него ако тај Бог није наш Бог, ако није постао као један од нас, ако се није уселио у нас и нашу људску, смртну пролазну природу и сву васиону обесмртио својом Божанском силом и енергијом“, рекао је Митрополит црногорско-приморски. „Зато Христос од почетка не проповиједа царство земаљско као што проповиједају сви земаљски владари и све земаљске идеологије. Он проповиједа царство небеско“, објаснио је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних храм је опходила славска литија, а онда је благосиљан славски колач. Кумови славе Радован и Владимир Брновић приредили су богату славску трпезу хришћанске љубави. У манастиру Космач прослављање храмовске славе је помјерено са 6. на 3. мај због тога што ће Митрополит Амфилохије на Ђурђевдан Литургију традиционално служити на Његушима због Крснре славе светородне лозе Петровића – Његоша.

Митрополит Амфилохије: О културном благу у име државе брину нестручни људи

Из два разлога нијесмо питали надлежне државне органе за дозволу да обновимо манастирску цркву Светог Георгија на Космачу, рекао је данас Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски на овом острвцету на Скадарском језеру осврћући се на континуиране оптужбе да Српска Православна Црква врши девастацију црногорског културног блага. „Признајем, нијесмо их питали. Прије свега, зато што они у Бога не вјерују. Како они уопште могу размишљати о томе како треба градити, обнављати и чувати храмове ако у Бога не вјерују“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је објаснио да онај који не познаје суштину и смисао храма, не може знати ни како треба чувати тај храм. „Друго, за такве су храмови камење из прошлости које само треба конзервирати“, казао је он и додао да то што је Митрополија црногорско-приморска учинила са Космачом, да је исто то учинила са свим манастирима на Скадарском језеру који су били претворени у рушевине по којима су својевремено пландовале и цркавале козе.

Он је објаснио да је свуда на таквим мјестима писало да је тај „споменик“ под заштитом државе. „Гдје год стоји тај натпис, гарантовано се види рушевина“, рекао је Владика Амфилохије. Владика је казао да је Црква у почетку добро сарађивала са Заводом за заштиту споменика културе, све док су на његовом челу били заиста стручни људи. „Међутим, кад су касније почели да по партијској линији постављају директоре Завода и Управе, ствари су постале другачје. Сад они хоће да уче нас како треба да чувамо ћивот Светог Василија Острошког“, нагласио је Митрополит Амфилохије.

Он је казао је Митрополија црногорско-приморска била принуђена да изврши грађевинске оправке у манастиру Острогу због тога што је постојала опасност да се сруши ћивот Светог Василија Острошког. „Напали су ме због тога, чак и забранили радове јер их нијесмо питали. Кога, међутим, да питамо? Да нијесмо то урадили прошле године, срушио би се ћивот Светога Василија Острошког. А да чекамо њих годину, двије, три, да они нама одговоре, па да нам онда дају своје услове, е па неће бити тако“, поручио је Владика и додао да Црква поштује државу.

„Нека држава постави стручне људе на чело институција за заштиту културног блага, па ћемо онда сарађивати. Црква има такве људе, стручњаке, најбоље архитекте, археологе, најбоље зналце које ангажујемо. Они су не само одавде него их ангажујемо од Италије до Србије. И онда можемо да се на прави начин бринемо о храмовима, јер за нас они нијесу мртвачнице него живоносни извори. Стога је за Цркву од изузетне важности да на челу институције за заштиту културног блага буду стручни људи“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије: Безгранична Црква не може за своје прихватити границе авнојске филџан-државе

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије казао је данас у манастиру Космач на Скадарском језеру да Српска Православна Црква у Црној Гори не може као своје прихватити државне границе авнојске филџан-државе. „Нека наша уважена власт схвати да не може несмјестива, безгранична, Христова Црква да буде у границама авнојевске филџан-Црне Горе“, рекао је Владика Амфилохије коментаришући тако захтјев државних званичника да Црква у Црној Гори саобрази своју мисију са границама независне црногорске државе.

Он је казао да Црква више од двије хиљаде година има своје устројство, а да су се све државне границе мијењале кроз историју. „Ево, овај храм су рецимо градили Мрњавчевићи. По њима су они били окупатори, тако и Немањићи. Па онда редом – све окупатор до окупатора – до Митрополита Амфилохија. Сад ме онај Кривомозгић прогласио за окупатора Цетињског манастира, и то са Ловћена. Отишао горе да се руга Светом Петру Другом, Ловћенском Тајновидцу, да поред његових моштију прича такве сулуде бесмислице мислећи да тако служи Богу и овој држави“, казао је Владика Амфилохије.

Р.В.

Извор: Митрополија црногорско-приморска