Храмовна слава у Милићима

Владика зворничко-тузлански Господин Василије преломио је славски колач поводом храмовне славе Преноса моштију светога Николе у Милићима.

Његовом Преосвештенству саслуживали су архијерејски намјесник зворнички протојереј-ставрофор Видоје Лукић, протојереј-ставрофор Бранко Брежанчић и протођакон Жарко Мијатовић.

„Браћо и сестре поздрављам вас сверадосним и побједоносним поздравом Христос васкрсе! Данас празнујемо великог светитеља и угодника Божијег, светог Николу. Веома ревностан у вјери био је свети Никола. Спреман да на свакоме мјесту и у свако вријеме свједочи Христа васкрслога, свети Николај помагао је сиромашнима и беспомоћнима. Милосрдан је овај светитељ према многима који његове молитве призивају. Учио је народ да има снагу вјере и међусобну љубав јер без љубави ништа добро не можемо учинити. Христос Господ непрестано је проповиједао о љубави и миру међу људима. Тим путем, Христовим путем, путем љубави и мира ходио је и свети Никола", истакао је Владика Василије и додао:"Браћо и сестре честитам вам храмовну славу и нека Бог подари да сав милићки вијерни народ буде у овоме храму на овај велики дан. Хвала члановима Црквеног одбора и свештенику на свим акцијама које предузимате да уредите овај храм. Срећан је народ онај који се опомиње Господа и који гради а не руши храмове. У времену у коме живимо није лако назвати се православним србином, назвати се светосавцем. Хвала куму данашње славе, начелнику општине и његовим сарадницима. Нека вас све благослови Свемогући Бог, Отац, Син и Дух Свети.Амин".

Владика Василије одликовао је надлежног свештеника протојереја Љубишу Вујичића правом ношења напрсног крста.

„Браћо и сестре, вјерујем да сте задовољни пастирским служењем вашег свештеника оца Љубише. Знајући ваше мишљење о њему одликујем га највишим одликовањем којим се одликује свештеник.Оче Љубиша, ово признање долази веома рано с обзиром на године твоје службе али се признање не даје ни када одлазиш у мировину него онда када си заслужио. Желим да ти ово признање буде подстрекачка снага на још успјешнији рад међу вијерним народом а на добро Цркве наше свете. Сјети се ријечи којима сам те поучио када си постао свештеник, да ће твоја најбоља проповијед бити да животом свједочиш ријеч Христову. До сада си то успјешно чинио а на у будуће нека те Господ помогне молитвама светога Николе. Ово признање је уједно признање и вама браћо и сестре, јер без ваше помоћи отац Љубиша ништа сам не би могао учинити".

Извор: Епархија захумско-херцеговачка