Храмовна слава у Салцбургу

Храмовна слава у Салцбургу
Храмовна слава у Салцбургу
Храмовна слава у Салцбургу
Храмовна слава у Салцбургу

У недељу, 13. октобра 2019. године, парохија Покрова Пресвете Богородице у Салцбургу прославила је храмовну славу. Са благословом Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја молитвеним сабрањем началствовао је Епископ моравички г. Антоније.

Славље је започело празничним вечерњем у суботу, 12. октобра 2019. године, које је служио владика Антоније уз саслужење јереја Гојка Остојића из Салфелдена и настојатеља храма протојереја-ставрофора Драгана Ерића.

После празничне вечерње мешовити хор Саборног храма Преображења Господњег из Требиња одржао је мини концерт у храму. Уследило је предавање владике Антонија на тему „Актуелно стање у у Православљу са посебним освртом на догађања у Украјини“.

У недељу, 13. октобра 2019. године, светом архијерејском Литургијом началствовао је Епископ моравички г. Антоније уз саслуживање протојереја-ставрофора Драгана Ерића и јереја Јована Говедарице из Беча, Душка Шаровића из Требиња и Зорана Врбашког из Салцбурга.

Славље је настављено славским ручком у оближњој сали католичке парохије Светог Мартина. Уприличен програм у коме су узели учешће КУД Опанак и КУД Слога из Салцбурга, као и хор из Требиња. По први пут је у програму учествовао и млади кларинетиста Славен Балаћ, студент Моцартеума у Салцбургу. За представу је био задужен ансамбл Даница из Салцбурга и Браунауа на челу са Зораном Шијаковићем. Слављу је присуствовао и генерални конзул Републике Србије у Салцбургу гђа Светлана Станковић као и представници Римокатоличке Цркве.

Кум овогодишње прославе био је г. Дејан Милосављевић са породицом, а вредни парохијани потрудили су се да све буде припремљено и да сви гости буду задовољни. Кумство за следећу годину преузео је г. Миомир Буторкић из Салцбурга, члан Црквеног одбора.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска