Храмовна слава у Скрадину

Храмовна слава у Скрадину
Храмовна слава у Скрадину
Храмовна слава у Скрадину
Храмовна слава у Скрадину

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 25. децембра 2015. године, на празник Светог Спиридона Чудотворца, свету архијерејску Литургију у Скрадину, у храму посвећеном управо овом великом светитељу.

Том приликом епископ Фотије је одликовао скрадинског пароха Саву Миланковића чином протојереја и захвалио свима који помажу обнову храма Светог Спиридона.

У беседи након свете Литургије, Владика је указао на проблеме у међуљудским односима са којима се данас сусрећемо, а који умногоме нарушавају и наш однос са Господом.

-Живимо у једном времену охладнелом од љубави и врлине, затворили смо се и постали егоисти и свако гледа свој лични интерес, а не интерес заједнице или ближњега свога, а таквим поступањем смо се удаљили од љубави Божје, рекао је епископ Фотије и објаснио да нам је због тога данас често тешко да поверујемо да су у историји Цркве постојали људи попут Светог Спиридона.

-Када читамо његово житије можемо да осећамо само дивљење због силних чудесних дела овог великог угодника Божјег. У току свога живота земаљског Свети Спиридон чинио је многа библијска чудеса, васкрсавао мртве, дозивао кишу, мењао ток реке, исцељивао болесне, а у свој силној моћи коју му је Господ подарио држао се увек скромно и са великим смирењем. И када би постављен за Епископа тримифунтског он задржа прости начин живљења, бринући се сам за своју стоку и земљу, а плодове свога рада ретко је трошио на себе, него их је делио сиротињи. Због свог јасног и разумљивог проповедања вере Христове он преобради многе јеретике и остаде заувек светао пример јеванђељскога смирења, простодушности и чистоте, поручио је Владика и подсетио:

-Његово житије приповеда о догађају када је Свети Спиридон дошао у Антиохију да исцели цара Констанција од тешке болести, а један од стражара на улазу, видевши како је он скромно обучен, удари овом чудотворцу шамар у жељи да га отера. На то му Свети Спиридон кротко окрену други образ, а овај га онда препозна и покаја се. Учећи из живота Светог Спиридона и других великих светитеља, треба да се трудимо да колико год је то могуће пратимо њихов пут, пут доброте и смирења, јер само такав човек може да се нада добром и у овоме животу, али и у животу вечном, рекао је епископ Фотије.

Извор: Епархија далмтинска