Храмовна слава у Удинама

Храмовна слава у Удинама
Храмовна слава у Удинама
Храмовна слава у Удинама
Храмовна слава у Удинама

На вернике Епархије аустријско-швајцарске који живе на северу Италије, у граду Удине и околини, на дан храмовне славе Светог Стефана Српског, излила се обилно благодат Светога Духа. Драги гости, владика Андреј и чланови богомољачког покрета из Војводине дочекани су у хришћанској љубави. Поново су се потврдиле речи из Јевађеља да ће ученици Господњи бити препознати по љубави која влада међу њима.

У суботу, 26. октобра 2019. године, прослава је почела молитвено празничном вечерњом са петохлебницом којом је началствовао епископ Андреј уз саслуживање свештеника Владимира Мељничука из Украјине (Московска Патријаршија), Душана Ђукановића, надлежног пароха, и ђакона Миладина Вујковића. За певницом су појали богомољци из Сурчина, Купинова, Зрењанина и других места, где су некада боравили чланови свете породице Бранковић.

Сутрадан, када се Црква молитвено сећа Преподобне мати Парскеве, деца обучена у народну ношњу и верни народ су топлом добродошлицом дочекали свог Архипастира, испунивши простор испред храма. Светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј. Саслуживали су јереј Душан Ђукановић, надлежни парох, и ђакон Миладин Вујковић. За певницом су срдачно појали богомољци и верни народ.

О светој породици Бранковић и њиховом хришћанском подвигу говорио је владика Андреј, док је јереј Душан Ђукановић укратко изнео детаље њиховог боравка у Италији (половином ХV века) у утврђењу Београд код града Вармо. Светој Литургији је присуствовао и градоначелник Удина г. Пијетро Фонтанини одајући на тај начин почаст светим српским прецима али и српском народу који живи у Удинама. Владика је најсрдачније поздравио Градоначелника и захвалио му, уз договор да заједничким снагама раде на очувању идентитета српског рода и његовој интеграцији у италијанско друштво.

Славље је настављено уз богату славску трпезу, за коју се домаћински постарао кум Стеван са супругом Ангелином Станкић уз помоћ вредних парохијана. Пред растанак владика Андреј са пратњом, богомољци и парох, предвођени г. Сашом Јанковић, који живи у близини места Вармо, посетили су место где је накада био дворац у коме су живели свети Бранковићи. По отпеваном тропару и кондаку Светом Стефану, богомољци су отпевали похвалне песме Светој мајци Ангелини и Светом Максиму и Јовану. Благодарећи Богу на свему, гости и домаћини су пошли својим домовима носећи у срцу братску љубав и сећање на заједно проведено време уз молитву и песму.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска