Храмовна слава у Војки

Храмовна слава у Војки
Храмовна слава у Војки
Храмовна слава у Војки
Храмовна слава у Војки

Празник Преноса моштију Светог оца Николаја житељи Војке прослављају од најранијих времена, у време старог храма и у новом храму с’ половине 19. века. Једна од специфичности заједнице је да на Божић многи Војчани који више не живе у Војки или им је порекло из тог места долазе на Божићну Литургију у тај храм, доживљавајући то као духовни попис да ма где живели буду духовно уписани у храму својих предака и то чувају од незаборава.

Њихова љубав и жеља да се уграде у вековни живот војачке цркве показала се кумством породице Абаџија која је већ дуже време настањена у Земуну. Господин  Бранислав Абаџија са супругом, учитељицом Ковиљком, мајком Софијом рођ. Зековић такође пореклом из Војке, били су кумови храмовне славе у Војки.

Сабрању су присуствовали представници локалне власти на челу са председником општине Стара Пазова г. Ђорђем Радиновићем и председником Месне заједнице г. Љубаном Скопљаком.

Честитајући славу, старешина храма протојереј Радомир Сандић поздравио је све присутне похваљујући верност породице Абаџија и заблагодаривши свештеницима који су предводили свету Литургију: протојереј Лазар Кашић као домаћин, протојереј Томислав Којић из Брестача и Суботишта, јереј Вујадин Савић из Руме и ђакон Светогор Сандић из Нове Пазове. Појци су са народом одпевавали по старом војачком напеву а апостол је читао студент Милијан Лукић из Земуна. Прослава је настављена у црквеној сали уз ручак за све присутне. У предстојећем периоду црквени кум ће бити млади Игор Лукин из Војке.

Извор: Епархија сремска